Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Moskva sa opäť vyhráža Západu jadrovými zbraňami
Zdielať na
Zahraničie

Moskva sa opäť vyhráža Západu jadrovými zbraňami

MOSKVA, WASHINGTON / Ruskí generáli, ktorí tajne rokovali so svojimi partnermi z NATO, varovali, že anektovaný Krym bude Moskva v prípade potreby brániť aj prostredníctvom svojho jadrového arzenálu, informoval britský The Times.

"Putin nechce zničiť NATO útokom, ale rozštiepením," tvrdí generálporučík USA Frederick Ben Hodges podľa The Times.

Rusko minulý mesiac pohrozilo Západu vojenskou konfrontáciou, a to aj jadrovou, ak by sa mu pokúsilo odobrať anektovaný Krym, vyzbrojiť Ukrajinu alebo posilniť sily Severoatlantickej aliancie v Pobaltí. Hovorca Kremľa vzápätí všetko poprel.

Tajné stretnutie

Ruské vyhrážky podľa zdrojov zazneli v polovici marca v nemeckom Torgau, kde sa tajne stretli bývalí vysoko postavení náčelníci ruských a amerických spravodajských služieb; The Times sa vraj dostal k americkým poznámkam zo stretnutia.

Ruskú delegáciu pred schôdzkou s Američanmi údajne inštruoval priamo šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov a ruskí generáli sa vraj vyjadrovali so súhlasom prezidenta Vladimira Putina, a tak by sa tieto nezastreté hrozby mali brať vážne. A tiež sa vraj dá čakať, že Rusi podniknú akcie k destabilizácii Pobaltia, pričom ruský podiel vraj bude ťažšie vysledovať, než v prípade Ukrajiny.

Jadrové zbrane

"Je to klasický príklad hystérie a démonizácie našej krajiny. Sami vyhrocujú situáciu a potom sa sami boja toho, čo napísali," prehlásil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

O tom, že Kremeľ kvôli Krymu zvažoval i použitie jadrových zbraní, sa špekulovalo už minulý mesiac, po premietnutí ruského filmu oslavujúceho Putinovu úlohu pri pripojení polostrova k Rusku.

Televízny dokument

Ruský prezident v televíznom dokumente povedal, že po anexii bol pripravený uviesť do pohotovosti ruské jadrové prostriedky. Podľa neho nebolo hneď jasné, ako na ruský zábor zareaguje Západ. "Preto som hneď v prvej etape bol nútený príslušným spôsobom zorientovať naše ozbrojené sily. Nielen zorientovať, ale dať aj priame rozkazy," povedal. Na otázku moderátora, či to znamená uvedenie jadrových síl do stavu pohotovosti, šéf Kremľa povedal: "Boli sme pripravení to urobiť. Nechceli sme do toho ísť čelom, ale prinútili nás k tomu."

Podľa Peskova sa tieto Putinove výroky rôzne interpretujú, bez toho, aby sa autori týchto interpretácií obťažovali tým, že by si Putinove slová ešte raz vypočuli, alebo prečítali. "Nie je nutné nič interpretovať, stačí sa len vrátiť k prvotnému zdroju, teda k prezidentovým slovám," povedal.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy