Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rusko sa zriekne jadrových zbraní, ak to urobia iní
Zdielať na
Zahraničie

Rusko sa zriekne jadrových zbraní, ak to urobia iní

Zdroj: REUTERS

Rusko je ochotné zrieknuť sa jadrových zbraní, pokiaľ tak urobia USA a ďalšie jadrové mocnosti

Na tlačovej konferencii s nemeckým šéfom diplomacie Frankom-Walterom Steinmeierom Putin povedal: "Načo potrebujeme jadrové zbrane? Pokiaľ iné jadrové štáty sú pripravené (na svet bez nukleárnych zbraní), my sme tiež."

Nemecký minister sa predtým prihovoril za úplne zbavenie sa jadrových arzenálov, než za obmedzenie ich šírenia. "Cieľ globálnej nuly nie je hra pre utopistov, ale budú sa mu venovať doyeni zahraničnej politiky USA, ako aj nemeckí a poľskí politici," povedal Steinmeier.

V spoločnej deklarácii 1. apríla sa prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev dohodli na začatí prác na novej zmluve o znížení ich jadrových arzenálov, v rámci prvého kroku smerom k "svetu bez nukleárnych zbraní".

Obaja prezidenti by mali na budúci mesiac spolu rokovať o dohode, ktorá nahradí zmluvu o znížení strategických útočných zbraní z roku 1991, známu ako START 1, ktorej platnosť vyprší 5. decembra.

Steinmeier vyzval ruských predstaviteľov, aby konštruktívne spolupracovali s prezidentom Spojených štátov Barackom Obamom na znížení zásob jadrových zbraní.

Putinove vyjadrenie prišlo v rovnaký deň, ako šéf ruských strategických raketových síl generál Nikolaj Solovcov varoval pred nebezpečenstvom zníženia počtu nukleárnych hraníc na menej než 1500 na strane Ruska i USA.

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov v televíznom vystúpení uviedol, že nepredpokladá žiadne jednostranné kroky v jadrovej otázke.

Zdielať na

Najčítanejšie správy