Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Putin zbrojí. Armáda dostane desiatky nových jadrových zbraní
Zdielať na

Putin zbrojí. Armáda dostane desiatky nových jadrových zbraní

MOSKVA / Ruský jadrový arzenál tento rok posilní viac ako štyridsať nových medzikontinentálnych rakiet schopných preniknúť akoukoľvek protiraketovou obranou. Tvrdil to v utorok ruský prezident Vladimír Putin na otvorení výstavy a konferencie o vojenskej technike Armija-2015 v Kubinke pri Moskve.

"Tento rok jadrové sily doplní viac než 40 nových medzikontinentálnych balistických rakiet, ktoré budú schopné prekonať ľubovoľné, dokonca aj technicky najvyspelejšie systémy protiraketovej obrany," povedal Putin podľa agentúry TASS.

Podľa Putina, bude Rusko venovať osobitnú pozornosť realizácii veľkých štátnych programov prezbrojenia a modernizácie vojensko-priemyselného komplexu.

Pripomenul výstavbu nových radarov, ktoré majú zaistiť kontrolu strategických prístupov zo západu a východu, ako aj nové tanky Armata, transportéry Kurganěc a Bumerang a samohybnú húfnicu Koalicja. To je podľa Putina obrnená vojenská technika, ktorá nemá vo svete doteraz obdobu.

Narušená rovnováha

Nové zbrane predviedli verejnosti prvýkrát na májovej vojenskej prehliadke v Moskve. Ruský prezident síce tvrdil, že novú techniku už armáda používa, avšak experti odhadovali, že v Moskve ukázali pravdepodobne prototypy či skúšobné série, takže vyzbrojenie jednotiek novou technikou ešte niekoľko rokov potrvá.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom pre ukrajinský konflikt klesli na najnižší bod od konca studenej vojny.

Moskva dlhodobo protestuje proti budovaniu protiraketového štítu USA, pretože podľa Ruska naruší rovnováhu medzi oboma veľmocami. Ambiciózny program prezbrojenia ruských ozbrojených síl začal ešte v minulej dekáde.

Rusko svoju vojenskú silu ukázalo aj počas grandióznej prehliadky pri príležitosti osláv 70. výročia víťazstva sovietskej armády nad nacistickým Nemeckom. Pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy