Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Izrael a Rusko sa dohodli na vojenskej spolupráci v Sýrii
Zdielať na

Izrael a Rusko sa dohodli na vojenskej spolupráci v Sýrii

JERUZALEM / Izrael a Rusko vytvorili spoločný tím, ktorého úlohou je zabrániť nekontrolovanému predaju a dodávkam zbraní do Sýrie. Tím budú viesť zástupcovia veliteľov ozbrojených síl oboch krajín a jeho prvé zasadnutie sa uskutoční 5. októbra. S odvolaním sa na izraelský vojenský zdroj o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Na vytvorení koordinačného tímu sa v pondelok v Moskve dohodli ruský prezident Vladimir Putin a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Stalo sa tak v čase, keď sa Rusko začalo výraznejšie angažovať na strane sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého armáda ustupuje pred extrémistickou organizáciou Islamský štát, ovládajúcou už časť Sýrie i susedného Iraku. 

Izael sa obáva

Izrael sa obáva ruskej vojenskej prítomnosti, ktorej súčasťou je aj moderná technika, a jej možného použitia proti izraelským ozbrojeným silám. 

Izraelské lietadlá občas v susednej Sýrii podnikajú nálety na objekty podozrivé, že slúžia ako základne alebo sklady zbraní dodávaných z Iránu a používaných proasadovskými milíciami z Libanonu

Rusko-izraelské rokovania

Izraelský vojenský dôstojník, na ktorého sa odvoláva Reuters, spresnil, že rusko-izraelské rokovania sa zamerajú na vzdušné operácie a koordináciu radarových zariadení v snahe zabrániť rušeniu rádiovej komunikácie alebo radarových systémov. 

Okrem toho sa bude rokovať aj o spôsobe identifikácie, aby sa v zápale boja zabránilo náhodnému útoku na vojakov či techniku druhej krajiny. 
Izrael a Rusko chcú koordinovať aj svoje operácie pozdĺž sýrskeho pobrežia Stredozemného mora, kde má Moskva veľkú námornú základňu. 

Ako uvádza Reuters, ruská strana správu o vzniku rusko-izraelského koordinačného tímu a jeho úlohách nekomentovala.

Ruský minister zahraničných vecí Segej Lavrov nedávno v telefonáte s americkým kolegom Johnom Kerrym hovoril o zaangažovaní ruských vojsk v Sýrii. Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy