Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Amerikou vycvičení sýrski bojovníci odmietli bojovať proti Al-Káide
Zdielať na

Amerikou vycvičení sýrski bojovníci odmietli bojovať proti Al-Káide

DAMAŠK / Skupina sýrskych rebelov, ktorú tvoria bojovníci vyškolení Američanmi, vyhlásila, že odmieta bojovať proti Nusre - odnoži Al-Káidy. Vyjadrila sa tak po sérii únosov zo strany militantnej skupiny.

Oddiel 30, ktorý bol vystavený únosom Nusrou, sa stavia aj proti americkým leteckým útokom uskutočňovaným proti bojovníkom Al-Káidy.

Americká stratégia

Postoj skupiny komplikuje americkú stratégiu v Sýrii. Američania nasadili približne 50 bojovníkov, aby sa postavili proti teroristickej skupine Islamského štátu. Od začiatku ich cvičili a vyzbrojili, píše britský denník The Guardian

"Pri všetkej tej vojenskej sile, ktorú majú USA k dispozícii, nie je začiatok misie nič menej, ako hanba. Ak má mať nejakú nádej na úspech, musí ukázať rýchle výsledky," povedal Charles Lister, hosťujúci vedecký pracovník v Brookings Doha Center a odborník na sýrske rebelské skupiny.

Nusra začala s únosmi a útokmi proti Oddielu 30 krátko po príchode prvého kontingentu 50 až 60 Američanmi vycvičených bojovníkov z Turecka. Obvinila skupinu, že sa snaží rozširovať americký vplyv.

SITA

Odnož Al-Kájdy, ktorej bojovníci sľúbili poslušnosť Ayman al-Zawahirimu, uniesla minulý týždeň veliteľa Oddielu spolu so šiestimi ďalšími bojovníkmi, pretože plánovali útok proti ISIS v Aleppe.

Odveta

Nusra následne napadla ústredie Oddielu 30, zabila päť bojovníkov a zranila ďalších osemnástich.  Zo strany Nusry išlo o odvetu proti Američanmi vedenej koalícii, ktorú zostavili práve na boj proti ISIS. V minulosti totiž bombardovala pozície Al-Kájdy v Sýrii.

Nusra s útokmi na americké povstalecké jednotky pokračuje aj v tomto týždni. Uniesla ďalších päť členov Oddielu 30. Zdroj blízky americkým jednotkám uviedol, že medzi zajatcami boli rodiny bojovníkov.

Nie je jasné, koľkých z rebelov podporovaných Amerikou reálne vyradili z boja, pretože informácie aktivistov sa líšia od tých z Nusry. Podľa niektorých správ totiž "zmizol" len jeden bojovník vycvičený Spojenými štátmi.

Sľub

Vo vyhlásení po ďalšej vlne únosov Oddiel 30 sľúbil, že nebude bojovať proti Nusre a priznal, že boli zameraný na boj proti ISIS a režimu prezidenta Bašára Asada.

"Oddiel 30 bol vytvorený ctihodnými synmi Sýrie, aby oslobodil svoj národ z rúk gangu Asada a ISIS," uvádza sa vo vyhlásení. "Oddiel 30 sľubuje sýrskemu ľudu, že bude dodržiavať svoje zásady a nebude vtiahnutý do akéhokoľvek vedľajšieho boja s akoukoľvek frakciou, a že nebojoval a nebude bojovať s Nusrou alebo akoukoľvek inou frakciou bez ohľadu na meno alebo ideológiu," píše sa ďalej.

Al-Káida melie z posledného. Stráca elitných teroristov, pozrite si reportáž Rasťa Striška:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy