Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pätnásť ruských lietadiel už pristálo na základni v Sýrii
Zdielať na

Pätnásť ruských lietadiel už pristálo na základni v Sýrii

DAMAŠK / Najmenej 15 ruských nákladných lietadiel transportujúcich výzbroj a personál pristálo v posledných dvoch týždňoch na vojenskej základni na západe Sýrie. Agentúre AFP to povedal nemenovaný vojenský zdroj. Rusko vo vojnou zmietanej Sýrii výrazne posilňuje svoju prítomnosť, čo znepokojuje niektoré západné štáty.

"Už dva týždne pristáva každé ráno jedno ruské nákladné lietadlo na vojenskej základni asi 25 kilometrov južne od mesta Latákíja," uviedol zdroj, ktorý trval na zachovaní anonymity.

Pätnásť lietadiel

"Najmenej 15 strojov tohto typu vo farbách ruskej vlajky dopravilo výzbroj a personál," dodal. Pristáli na základni umiestnenej v rámci civilného a vojenského letiska Bášira Asada pri Lakátíji. Pri pristávaní a štarte boli nákladné lietadlá "pre ochranu" sprevádzané stíhačkami.

"Náklad zo strojov je hneď prekladaný na kamióny strednej nosnosti a odvážajú ho mimo letiska," povedal zdroj AFP.

Lietadlá i drony

Rusku dodalo Sýrii okrem stíhacích lietadiel i bezpilotné stroje, tanky a vrtuľníky. Tento týždeň sýrska armáda nasadila ruské stíhačky do bojov v severnej provincii Halab, kde sa snaží oslobodiť vojenskú základňu. Podľa ruských zdrojov je v Sýrii asi 1 700 ruských špecialistov.

Moskva tiež buduje základňu v Latákíji, ktorá je baštou vládnucich alávitov, a ohlásila manévre svojho námorníctva vo východnom Stredomorí.

Obrat

Rusko tiež začalo operácie svojich bezpilotných aparátov nad sýrskym územím, oznámili vo štvrtok americké zdroje. Ruská armáda sa tak údajne pripravuje na nasadenie bojových lietadiel v Sýrii.

Nemenovaný vysoký sýrsky činiteľ agentúre AFP povedal, že vojenské zapojenie Ruska znamená "obrat".

Ak bude presun ruských vojenských zložiek do Sýrie oficiálne potvrdený a najmä ak budú použité, išlo by o prvé oficiálne zapojenie Ruska do vojnového diania na vzdialenom bojisku od sovietskej intervencie v Afganistane v roku 1979, napísala AFP.

Ruskí vojaci sú v Sýrii, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy