Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Iránsky prezident Rúhání: Asadova vláda v Sýrii nemôže byť oslabená
Zdielať na

Iránsky prezident Rúhání: Asadova vláda v Sýrii nemôže byť oslabená

Zdroj: SITA

NEW YORK / Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu uviedol, že boj proti radikálnym militantom ako skupina Islamský štát v Sýrii je najvyššou prioritou a ak majú byť porazení, vláda prezidenta Bašára Asada nemôže byť oslabená.

"To neznamená, že sýrska vláda nepotrebuje reformu... Samozrejme, že ju potrebuje," povedal Rúhání zástupcom amerických inštitútov a novinárom popri Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Dodal, že odstránenie Asada, spojenca Iránu, by premenilo Sýriu na útočisko pre extrémistov.

Diskusie o politickej reforme v Sýrii by preto podľa iránskeho prezidenta mali prísť až po odstránení hrozby extrémizmu v krajine.

Boj proti terorizmu

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA informovala, že Rúhání skráti návštevu New Yorku a vráti sa do Teheránu v pondelok na pohreb Iráncov, ktorí zahynuli pri tragédii počas púte hadždž v Saudskej Arábii.

V súvislosti s náletmi Spojenými štátmi vedenej koalície na ciele ISIS v Sýrii iránsky prezident povedal, že militanti nebudú porazení len leteckými operáciami. Rusko je podľa neho "pripravené bojovať proti terorizmu" a rovnako chce poraziť hrozbu ISIS.

Identické postoje

"Ak prioritou nie je poraziť terorizmus, robíme veľkú chybu," uviedol Rúhání. Dodal, že postoje Moskvy a Teheránu v prípade Sýrie sú "takmer identické".

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy