Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Podľa Obamu závisí víťazstvo nad ISIS od odchodu Asada
Zdielať na

Podľa Obamu závisí víťazstvo nad ISIS od odchodu Asada

Zdroj: SITA

NEW YORK / Víťazstvo nad radikálmi z hnutia ISIS v Sýrii bude dosiahnuté po odchode sýrskeho prezidenta Bašara Asada. Povedal to na začiatku summitu o terorizme konaného počas Valného zhromaždenia OSN americký prezident Barack Obama. Rusko zároveň oznámilo, že sa tejto vrcholnej schôdze nebude aktívne účastniť.

K víťazstvu nad ISIS v Sýrii je okrem odchodu Asada nutná vláda, ktorá zjednotí Sýrčanov v boji proti teroristickým skupinám, myslí si Obama.

K mocným spojencom sýrskeho prezidenta Asada patrí práve Rusko, ktoré posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii. Ruský veľvyslanec OSN Vitalij Čurkin povedal, že jeho krajina na newyorský summit posiela diplomata, aby "túto udalosť sledoval". Vrcholná schôdza zorganizovaná Spojenými štátmi je podľa Čurkina výrazom nedostatočného rešpektu voči OSN a jej generálnemu tajomníkovi Pan Ki-munovi, uviedla agentúra AFP.

Zapustené korene

Americký prezident počas svojho prejavu prisľúbil, že jeho krajina využije všetky možné prostriedky - vojenské, spravodajské i ekonomické - k tomu, aby islamistov porazila. Ako dodal, je si vedomý toho, že extrémistická skupina už zapustila v Iraku a Sýrii svoje korene, je veľmi odolná a pokračuje vo svojej expanzii.

"Opakovane hovorím, že to bude nejakú dobu trvať. Nie je to ľahká úloha," uviedol Obama. Ako doplnil, vidí "v zásade optimisticky" to, že bude táto brutálna organizácia porazená. "Je to dlhodobá kampaň, nielen proti určitej sieti, ale aj proti jej ideológií," dodal. Najnovšími členmi koalície vedené USA, ktoré majú za cieľ bojovať proti islamistom, sa podľa Obamu stali Nigéria, Tunisko a Malajzia. Koalícia teraz tvorí celkom 65 krajín, uviedol Biely dom.

Najväčšia hrozba

Rečníci z radov svetových politikov hovorili jeden po druhom najmä o potrebe čeliť narastajúcemu extrémizmu, popísala agentúra AP. Jordánsky kráľ Abdalláh II. dokonca hovoril o "najväčšej kolektívnej hrozbe dnešnej doby".

Podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna najnovšie štatistiky ukazujú 70-percentný nárast v počte zahraničných bojovníkov v radoch Islamského štátu. Pochádzajú z viac než stovky krajín.

Politický prechod

Už v pondelok počas prvých prejavov pri všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN sa ukázalo, že rozpory medzi Západom a Ruskom ohľadom riešenia sýrskeho konfliktu pretrvávajú. Zatiaľ čo USA a Francúzsko trvajú na tom, že sýrsky vodca Bašár Asad musí svoju funkciu opustiť, podľa ruského prezidenta je naopak "obrovskou chybou", že sa s Asadom v boji proti islamistom nespolupracuje.

Biely dom uviedol, že víta slova ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že je potreba, aby v Sýrii došlo k určitej forme politického prechodu. I šéf NATO Jens Stoltenberg, ktorý je tiež v New Yorku, ocenil ruské plány bojovať s islamistami v Sýrii. Podpora režimu prezidenta Bašára Asada ale podľa Stoltenberga nie je "konštruktívnym príspevkom k nájdeniu politického riešenia".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy