Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zabili sme šéfa kybernetickej jednotky Islamského štátu, tvrdia Američania
Zdielať na

Zabili sme šéfa kybernetickej jednotky Islamského štátu, tvrdia Američania

DAMAŠK/WASHINGTON / Americký bezpilotný stroj zabil v Sýrii britského hackera, ktorý pôsobil ako šéf kybernetickej jednotky radikálnej organizácie Islamský štát. S odvolaním sa na zdroj z amerického ministerstva obrany o tom informovala agentúra Reuters. V krátkom čase tak ide o druhého vysoko postaveného člena islamistickej skupiny, ktorého sa podarilo zneškodniť.

Zabitý Junaid Hussain pôvodom z anglického Birminghamu bol podľa amerických i európskych tajných služieb hlavným kybernetickým odborníkom radikálnych islamistov.

Viedol vraj jednotku s názvom Kyberkalifát, ktorá údajne stojím okrem iného za januárovým napadnutím twittrového účtu amerického Centrálneho vedenia. Dron Hussaina vraj zabil v utorok neďaleko mesta Rakka, ktoré je považované za baštu Islamského štátu.

Neškodní

Odborníci na kybernetickú bezpečnosť sa ale podľa agentúry Reuters domnievajú, že skupina Kyberkalifát, ktorú viedol Hussain, nemala a nemá dostatok znalostí a schopností, aby spáchala významný útok na počítačové systémy, ktorý by mohol viesť k závažnejším škodám.

"Nepredstavoval vážnu hrozbu. Pravdepodobne bol len otravným hackerom," uviedol Adam Meyers, zástupca riaditeľa firmy CrowdStrike, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou.

"Cieľom sa stal skôr kvôli svojej úlohe v nábore, komunikácii a ďalších podporných činnostiach," dodal.

Krádež dát

Hussain si ešte v Británii odsedel polroka vo väzení za krádež dát z elektronického adresára premiéra Tonyho Blaira.

Minulý týždeň americký bezpilotný stroj zabil pri Mosule údajne druhého najvyššie postaveného veliteľa Islamského štátu Hadžího Mutaza, ktorý mal vplyv predovšetkým na financie, médiá, operácie a logistiku islamistov. Zastupoval tiež abú Bakra Bagdádího, samozvaného vodcu kalifátu, ktorý islamisti vyhlásili na území Sýrie a Iraku vlani v lete.

Islamský štát chce šíriť strach. Vyhrážal sa útokmi na Balkáne, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy