Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Paradox paradoxov? Islamský štát buduje kalifát na ženách, ktoré sám ponižuje
Zdielať na

Paradox paradoxov? Islamský štát buduje kalifát na ženách, ktoré sám ponižuje

LONDÝN / Islamský štát zaujíma voči ženám dvojaký postoj. S tými, ktoré považuje za kacírky, zaobchádza takmer ako s podľuďmi, ako s tovarom, s ktorým možno obchodovať a darovať za odmenu bojovníkom.

Šokujúce zábery z novodobého trhu so sexuálnymi otrokmi v irackom Mosule ukazujú bojovníkov Islamského štátu, ako diskutujú o cenách za vlani zajaté jezídske dievčatá, z ktorých je veľa maloletých.

Plány s moslimkami

Na druhej strane má ale Islamský štát veľké plány s moslimskými ženami, ktoré imigrujú na jeho územie. Pri budovaní takzvaného kalifátu by mali hrať kľúčovú úlohu.

"Chcú, aby sa k nim ženy pridali. Vidia ich ako základné kamene nového štátu a chcú občanov," povedala expertka Katherine Brown z londýnskej King's College. "Je zaujímavé, že ľudia majú Islamský štát spojený s kultom smrti, ale to je presný opak toho, čo sa Islamský štát snaží vytvoriť, teda nový štát. A veľmi chce, aby sa ženy stali súčasťou jeho utopistického úsilia," cituje expertku stanica BBC.

Stabilná spoločnosť s koreňmi

Aimed Deen je niekdajší bojovník teroristickej organizácie Al-Káida a do duše radikálov vidí ako málokto. Domnieva sa, že prístup Islamského štátu k ženám sa líši od postoja Al-Káidy alebo Talibanu.

"Na rozdiel od Al-Kádiy sa Islamský štát snaží vytvoriť stabilnú spoločnosť s koreňmi. Privádza rodiny z moslimského sveta, nielen z Európy alebo zo Spojených štátov, ale tiež zo strednej Ázie," hovorí.

Kus romantiky

Na internete kolujú odkazy v rôznych jazykoch vyzývajúce moslimov, aby opustili svoj bezpečný, ale sporný život na Západe a prišli do kalifátu. Väčšina ľudí tento apel ignoruje, ale stále viac žien naň reaguje. Niektoré sú ako britské dievčatá z východného Londýna, ktoré sa chceli stať džihádistickými nevestami - vydať sa za bojovníka, ktorý im dá postavenie.

"Je v tom kus romantiky," usudzuje Deen. Varuje ale, že sen môže skončiť aj tragédiou.

"Dĺžka života islamistického bojovníka je nanajvýš mesiac alebo dva. Takže sa stane to, že žena sa za neho vydá, on zomrie a ona štyri mesiace a desať dní trúchli. Pokiaľ je tehotná, tak možno aj viac. Potom si vezme niekoho iného, bude ďalší manžel-mučeník, ďalšie štyri mesiace smútku a celý proces začne nanovo. To nie je šťastný život, to je bieda," vysvetľuje.

Prominentné postavenie

Oproti Talibanu a Al-Káide umožnil Islamský štát mnoho západným ženám hrať prominentnú verejnú úlohu na sociálnych sieťach. Najznámejšou z nich je asi dvadsaťročná Aqsa Mahmoud z mesta Glasgow. Je známa svojimi radami ženám uvažujúcim o tom, že opustia svoju rodinu v Británii.

Nórska vedkyňa Mah-Rukh Ali z Oxfordskej univerzity, ktorá sa špecializuje na ženy v propagande Islamského štátu, vidí v stratégii hnutia zámer. "Islamský štát využíva ženy oveľa aktívnejšie ako Al-Káida alebo Taliban,"  usudzuje vedkyňa. "Na Twitteri je denne asi stotisíc správ chváliacich islamistov a veľa z nich napísali ženy, ktoré opustili Západ a pridali sa k Islamského štátu," dodáva.

Kalašnikov v ruke

Väčšina týchto žien sa na územia ovládané Islamským štátom dostane cez Turecko a skončia frustrované z toho, čo nastane. Slobodné ženy sú zhromažďované v bezpečnom dome, väčšinou s tými, ktoré hovoria ich jazykom, a prejdú náboženskou indokrináciou a kurzami arabštiny. Manžela im nájdu v krátkom čase.

Myšlienky, že by sa zúčastnili bojov s kalašnikovom v ruke, si osvoja veľmi rýchlo. Niektoré sa ale stanú súčasťou výsostne ženskej jednotky dohliadajúcej na striktné dodržiavanie islamského práva v meste Rakka a Mosul.

"Sú známe tým, že tvrdo trestajú. Napríklad bijú a bičujú tých, ktorí nenosia správne oblečenie," hovorí Brown. Sú tiež známe tým, že ženám, ktoré koja na verejnosti, dávajú prsia do čeľustí pascí na zvieratá.

Islamský štát chce šíriť strach. Prednedávnom sa vyhrážal útokmi na Balkáne, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy