Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Samovražedný atentátnik zaútočil na vojakov NATO v Kábule
Zdielať na

Samovražedný atentátnik zaútočil na vojakov NATO v Kábule

KÁBUL / Hlasný výbuch otriasol v nedeľu ráno centrom afganského hlavného mesta Kábul pri samovražednom útoku na konvoj zahraničných vojakov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa bezpečnostných síl.

Centrom afganského hlavného mesta Kábulu v nedeľu ráno otriasla silná explózia. Ako s odvolaním sa na miestne činiteľa uviedla agentúra Reuters, išlo o čin samovražedného útočníka, ktorý narazil s vozidlom plným výbušnín do konvoja zahraničných vojakov.

Agentúra AP však citovala hovorcu síl NATO a USA v Afganistane, podľa ktorého išlo o nálož nastraženú pri ceste.

Podľa kábulského policajného šéfa boli pri útoku ľahko zranení traja afganskí civilisti. Škody sú na budovách v okolí výbuchu. K činu sa prihlásilo radikálne hnutie Taliban.

Samovražedný útok

Útok sa odohral počas rušných dopoludňajších hodín. Televízne zábery ukázali obrnené vozidlo prevrátené na bok a obklopené afganskými bezpečnostnými silami.

"Išlo o samovražedný bombový útok proti konvoju zahraničných síl v husto zaľudnenej časti mesta, ktorý si vyžiadal obete," povedal Nadžíb Daniš z afganského ministerstva vnútra. Nespresnil však, či sa jedná o mŕtve alebo zranené, ani to, či ide o cudzinca alebo Afgancov.

Taliban

Útok sa stal v čase vyhroteného napätia po útoku Talibanu na mesto Kunduz, metropole rovnomennej provincie, ktoré koncom septembra krátko padlo do rúk ozbrojencov. Kábul bol tento rok v auguste dejiskom série bombových útokov, ale od tej doby v hlavnom meste panoval relatívny pokoj.

Hovorca medzinárodných síl pod vedením NATO v Afganistane povedal, že o útoku vedia, ale odmietol sa k záležitosti ďalej vyjadriť. K zodpovednosti za útok sa okamžite prihlásil Taliban.

Dvanásť zamestnancov organizácie Lekári bez hraníc (MSF) prišlo nedávno o život po nočnom výbuchu v blízkosti ich nemocnice v severoafganskom meste Kundúz. Okrem zdravotníkov útok neprežilo sedem pacientov, vrátane troch detí. Aj tento útok mal na svedomí Taliban:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy