Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vojaci na východe minuli cieľ, protitankové strely dopadli blízko domov
Zdielať na

Vojaci na východe minuli cieľ, protitankové strely dopadli blízko domov

SNINA / Dve protitankové strely počas vojenského cvičenia nezasiahli cieľ a dopadli blízko rodinných domov v obci Zemplínske Hámre. Ozbrojené sily ale ubezpečujú, že civilné obyvateľstvo v ohrození nebolo, keďže ich dopad zaznamenali v hraniciach vojenského priestoru. Tu platí počas ostrých strelieb zákaz vstupu.

Dve protitankové strely pri vojenskom cvičení minuli cieľ. Dopadli tesne nad obcou zemplínske Hámre. Ministerstvo obrany tvrdí, že nikto v ohrození života nebol.

Obyvateľom ale všetko jedno nebolo. "Bol to obrovský výbuch. Veď ma to pomaly zodvihlo, taká sila," opisuje jeden  obyvateľov Václav. "Normálne to bolo počuť, ako to letelo a potom len prásk," dopĺňa druhý obyvateľ Emil.

"Hneď sme sa išli pozrieť na to miesto, lebo sa z tohto dymilo," opisuje Emil.

Minuli cieľ

Ozbrojené sily ale tvrdia, že bolo všetko v poriadku. "Je pravdou, že dve protitankové riadené strely minuli cieľovú plochu, avšak ich dopad bol zaznamenaný v hraniciach vojenského výcvikového priestoru," informoval hovorca ozbrojených síl Štefan Zemanovič.

"Letelo to 150 metrov nad lesíkom. Pekne to rotovalo, potom to kleslo, a už som nič nevidel, len výbuch," opisuje Václav.

Druhá protitanková strela dopadla o pár minút neskôr. "Druhá rana bola asi o 500 metrov vyššie," hovorí Emil.

Ľudí neohrozili

Rodinné domy nie sú ďaleko. "Bál som sa, že to dopadne na obec," priznáva Václav.

Podľa hovorcu ozbrojených síl ale v žiadnom prípade nedošlo k dopadu munície mimo vojenský priestor a ani nedošlo k ohrozeniu civilného obyvateľstva.

Zákaz vstupu

V našom najvýchodnejšom vojenskom priestore momentálne prebieha výcvik mechanizovaných útvarov ozbrojených síl. Súčasťou sú aj ostré streľby. Miestnych o tom vždy mesiac vopred informujú.

"Obec Zemplínske Hámre zverejňuje činnosť vo vojenskom obvode Valaškovce na úradnej tabuli, formou obecného rozhlasu, na internetovej stránke," potvrdzuje starosta obce Jaroslav Zaremba.

V týchto dňoch platí zákaz vstupu do vojenského priestoru od ôsmej hodiny ráno do dvadsiatej hodiny večer. Podľa rezortu obrany nebol nikto v ohrození, avšak je nutné dodržiavať pokyny a nevstupovať do vojenského priestoru počas ostrých strelieb.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy