Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Neznámy stroj lietajúci nad Spišom patrí Američanom
Zdielať na

Neznámy stroj lietajúci nad Spišom patrí Američanom

POPRAD / Ľudia na Spiši už vedia, aký stroj im niekoľko dní lieta nad hlavami. Ide o americké lietadlo Herkules C-130. Ako prvá na nezvyčajný úkaz upozornila televízia TA3. Správy o obrovskom stroji prišli aj z Popradu a západného Slovenska.

Veľké štvormotorové lietadlo videli ľudia nad Spišom prvýkrát v piatok poobede. Rovnaké prelety sa opakovali aj počas víkendu. Videli ho ešte aj v pondelok podvečer

"Najprv bol rámus. Vyšli sme von a videli ako extrémne nízko letí lietadlo. Tak, že som mala pocit, že keby som zdvihla ruku, že sa ho dotknem," hovorí obyvateľka obce Rudňany Lenka Kalafutová.

Podozrivý stroj

Podobný scenár sa na Spiši opakoval ešte niekoľkokrát. Obrovský stroj kopíroval terén. Narozdiel od iných letov neletel nad kopcami, ale medzi nimi.

Podozrivé nízko letiace lietadlo si obyvatelia iných obcí všimli aj počas víkendu. Čo sa deje, im nikto povedať nechcel.

"Bol to takzvaný VFR let, kde sa pravidlá menia. Pilot letí za vidu a orientuje sa pomocou objektov na zemi. V tomto prípade musí letieť medzi výškou minimálne 1000Ft a 8000Ft. Tisíc Ft, laicky prepočítané, je 300 metrov," informoval bývalý minister obrany Ľubomír Galko.

Vedia o tom

Podľa informácií TV JOJ išlo v týchto preletoch o výcvik pilota taktického lietadla v neznámom teréne. Podľa exministra obrany kompetentní o takýchto preletoch a cvičeniach vedia.

Do uší verejnosti, ktorej lietadlo letelo nad hlavami a domami, sa ale informácia nedostala.

"Tieto prelety súvisia s výcvikom spojeneckých vojsk na území českej republiky. Nejde teda o nič neštandardné. Ide o dlhodobo plánovanú a koordinovanú aktivitu, o ktorej dlhodobo vieme. Na tieto prelety vydalo povolenie ministerstvo zahraničných vecí," vysvetlil riaditeľ komunikačného odboru ministerstva obrany Martin Čambalík.

Povolenie na takéto prelety platí až do konca tohto týždňa. Je preto možné, že sa na Slovensku Herkules letiaci tesne nad zemou ešte vyskytne.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy