Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Exministrovi Galkovi je ľúto, že nekúpime helikoptéry s výbavou
Zdielať na

Exministrovi Galkovi je ľúto, že nekúpime helikoptéry s výbavou

BRATISLAVA / Slovensko kúpi od Američanov deväť viacúčelových vrtuľníkov Black Hawk. Tie postupne nahradia staré ruské stroje Mi-17. Nákup, vrátane servisu a výcviku pilotov, má mať hodnotu 261 miliónov dolárov. Modernizáciu podporuje aj opozícia, exministrovi Galkovi je však ľúto, že nekúpime helikoptéry aj s bojovou výbavou.

Výmena vrtuľníkov už bola nevyhnutná. Oproti starým ruským strojom má moderný Black Hawk mnoho výhod.

"Je to bezgenerálkový vrtuľník. Keď zoberieme do úvahy Mi-17, buď 7 rokov, alebo tisíc hodín, kedy musíme znova urobiť ďalšiu generálnu opravu," opisuje Miroslav Korba.

Vyššia spotreba

Staré ruské Mi-17 už prosto dožívajú. Okrem iného mali o tretinu vyššiu spotrebu a nižší dostup. Americký vrtuľník má životnosť 25 rokov, našim pilotom poskytne aj nočné videnie a zodvihne aj väčší náklad.

"Môže zobrať do podvesu 4 tony, to znamená o tonu viac ako Mi-17. Aj z hľadiska bezpečnosti sa dostávame úplne inde," myslí si Korba. Hoci nový vrtuľník nie je bojový, podľa náčelníka generálneho štábu plne vyhovuje potrebám a požiadavkám našich ozbrojených síl.

Adekvátne vybavené

"Má aj tak schopnosť palebne podporovať pozemné vojská, čiastočne a síce, už od výroby je predpripravený na montáž dvoch guľometov pre palubných strelcov," povedal náčelník generálneho štábu Milan Maxim.

Exminister Fedor modernizáciu podporuje. Je zvedavý, čo všetko za kúpnu cenu rezort obrany vybaví. "Či budú adekvátne vybavené nielen pre civilný krízový manažment, ale či budú adekvátne vybavené aj pre podporu pozemných operácií," hovorí Fedor.

Doprava ľudí a materiálu

Aj bývalý minister Galko je za obnovu. Je mu však ľúto, že helikoptéry zrejme budú využívané iba na dopravu ľudí a materiálu, či na pomoc pri povodniach a požiaroch.

"Niekoľko z tých vrtuľníkov by bolo aj tej bojovej výbave a niektoré len v tej transportnej výbave, to by bolo lepšie," myslí si. Slovensko bude sumu 261 miliónov dolárov splácať do roka 2024, pričom najväčší objem, približne tretinu, zaplatíme už v prvých dvoch rokoch.

Téme sa venuje redaktor Peter Petrus:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy