Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Útok na nemocnicu Lekárov bez hraníc v Afganistane. Hlásia mŕtvych
Zdielať na

Útok na nemocnicu Lekárov bez hraníc v Afganistane. Hlásia mŕtvych

KÁBUL / Dvanásť zamestnancov organizácie Lekári bez hraníc (MSF) prišlo o život po nočnom výbuchu v blízkosti ich nemocnice v severoafganskom meste Kundúz. Okrem zdravotníkov útok neprežilo sedem pacientov, vrátane troch detí. Hovorca americkej armády Brian Tribus pripustil, že sa nemocnica mohla stať neúmyselne terčom útoku amerického letectva.

Lekári bez hraníc vo vyhlásení uviedli, že k bombardovaniu došlo v sobotu o 02:10  miestneho času. Viacero zásahov dostalo úrazové centrum, ktoré bolo ťažko poškodené.

V čase bombardovania bolo v nemocnici 105 pacientov a ich opatrovateľov a viac ako 80 domácich a zahraničných členov personálu.

Tribus povedal, že americká armáda vykonala nálet na Kundúz o 02:15, pričom "mohol mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení". Incident je podľa Tribusa predmetom vyšetrovania.

Využili situáciu

Hnutie Taliban, ktorému sa v pondelok podarilo mesta zmocniť, využilo útok na svoju propagandu. "Američania zaútočili na civilnú nemocnicu a zabili mnohých lekárov a pacientov. Neošetrovali tam žiadneho nášho bojovníka a napriek tomu na ňu zaútočili," napísal jeho hovorca Zabihulláh Mudžahíd.

Podľa kancelárie afganského prezidenta Ašrafa Ghaního veliteľ spojeneckých síl v Afganistane americký generál John Campbell sa za útok na nemocnicu ospravedlnil.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy