Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Afganská armáda dobýva späť Kundúz, ten ovláda Taliban
Zdielať na

Afganská armáda dobýva späť Kundúz, ten ovláda Taliban

Zdroj: SITA

KÁBUL / Afganská armáda začala v utorok ráno protiútok s cieľom dobyť späť mesto Kundúz, ktorého sa v pondelok zmocnili bojovníci radikálneho islamského hnutia Taliban. Podľa agentúry Reuters to oznámilo afganské ministerstvo obrany, ktoré dodalo, že vojaci niektoré body v správnom stredisku rovnomennej provincie už obsadili.

"Do Kundúzu dorazili čerstvé sily a operácia sa začala," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Vládne sily už vraj dobyli mestskú väznicu a tiež provinčnú policajnú centrálu.

Povstalci na Kundúz zaútočili v pondelok ráno a podarilo sa im ho zmocniť. Obsadili tak veľké afganské mesto prvýkrát od roku 2001, kedy Spojenými štátmi vedené koaličné sily zvrhli vládu Talibanu.

V minulosti relatívne pokojná oblasť na severe Afganistanu je v posledných rokoch dejiskom eskalujúceho násilia. Po vlaňajšom stiahnutí sa amerických jednotiek z tejto stredoázijskej krajiny bolo mesto Kundúz v apríli centrom hlavných bojov medzi vládnymi silami a Talibanom, ku ktorého zosadeniu prispela americká vojenská intervencia v roku 2001.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy