Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Boje o Kundúz pokračujú, proti sebe stoja Taliban a Afganci
Zdielať na

Boje o Kundúz pokračujú, proti sebe stoja Taliban a Afganci

KÁBUL / Ťažké boje v stredu pokračujú v jednom z najvýznamnejších afganských miest Kundúz, ktorého sa v pondelok zmocnilo islamistické hnutie Taliban. Afganská armáda v utorok začala protiofenzívu. Väčšina mesta ale zostáva pod kontrolou Talibanu, napísala agentúra AFP.

Na videonahrávke Talibanu z Kundúzu je vidieť, ako povstalci jazdia po meste v ukradnutých obrnených armádnych autách, policajných vozidlách a dodávkach Červeného kríža.

Podľa serveru BBC News je situácia príliš nebezpečná na to, aby civilisti mohli mesto, kde žije 300 000 ľudí, opúšťať. Väčšina nevychádza zo svojich domovov a čakajú, ako sa udalosti vyvinú. Taliban už uviedol, že v meste hodlá uplatňovať prísne islamské právo šaría.

Posily Talibanu

Server BBC News napísal, že Taliban privolal do mesta posily a na posilnenie svojich jdnotiek čakajú tiež vládni vojaci. Ich príchod ale údajne komplikujú barikády z balvanov a vriec s pieskom a tiež míny, ktoré rebeli nastražili na prístupových cestách do mesta.

"Taliban rozmiestnil míny a ďalšie výbušniny okolo celého Kundúzu. To spomalilo konvoje afganskej armády, ktoré smerujú k mestu," povedal agentúre AFP vysoký predstaviteľ afganskej vlády. Afganský prezident Ašraf Ghaní upozornil, že "nepriateľ tiež používa obyvateľov mesta ako ľudské štíty".

Rozpory o mŕtvych

Informácie o počte mŕtvych sú zatiaľ útržkovité a je ťažké ich overiť. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že od pondelka napočítalo 16 obetí, neuviedlo ale, či ide o civilistov či vojakov. Hovorca kundúzskej polície agentúre Reuters povedal, že "zabili stovky bojovníkov Talibanu a ich mŕtve telá ležia na uliciach".

SITA

Agfanská rozviedka tvrdí, že medzi mŕtvymi bojovníkmi Talibanu je i Mauláví Salám, najvyšší predstaviteľ hnutia pre provinciu Kondúz, jeho zástupca a päť ďalších povstalcov, ktorí zahynuli pri nálete v blízkosti kundúzskeho letiska. Taliban ale smrť svojho tieňového guvernéra provincie Kundúz poprel.

Koniec americkým operáciám

Obsadenie strategického a relatívne bohatého mesta Kundúz je najväčším úspechom hnutia Taliban od svojho zvrhnutia v roku 2001. Spojené štáty v utorok priznali, že ovládnutie Kundúzu znamená nečakané zhoršenie situácie, zároveň ale vyjadrili dôveru v afganské bezpečnostné sily a ich schopnosť získať mesto znovu do svojich rúk.

Zahraničné jednotky vedené Američanmi vlani oficiálne ukončili bojové operácie v Afganistane a asi 13 000 zahraničných vojakov, ktorí v krajine zotrvávali, sa venuje prevažne výcviku afganských bezpečnostných síl.

Do pozemných bojov v Kundúze sa zahraničné oddiely nezapájajú, americká armáda ale podporuje afganských vojakov v Kundúze leteckými útokmi. Tie v utorok pomohli vládnym vojskám udržať kundúzske letisko.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy