Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pri teroristickom útoku na veriacich zahynulo 25 ľudí
Zdielať na

Pri teroristickom útoku na veriacich zahynulo 25 ľudí

SANÁ / Pri štvrtkovom teroristickom útoku na veriacich v mešite v jemenskom hlavnom meste Saná minimálne zahynulo 25 ľudí. K útoku sa prihlásila jemenská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát. Informovala o tom televízia CNN.

Podľa CNN je po útoku mnoho zranených, počet obetí sa tak pravdepodobne ešte zvýši.

Útok sa odohral v mešite, ktorá sa nachádza v blízkosti vonkajšej strany hradieb Starého mesta a neďaleko policajnej akadémie kontrolovanej šiítmi.

Došlo k nemu v prvý deň významného moslimského sviatku obetovania Eid al-Adhá a počas rannej modlitby, keď bola mešita plná veriacich.

Podľa očitých svedkov prvý výbuch otriasol mešitou krátko po tom, ako sa v nej začali schádzať veriaci. Druhý atentátnik aktivoval výbušniny vo svojom opasku, keď sa mu húsíovská ochranka snažila zabrániť preniknúť hlbšie do mešity.

Tisíce obetí

Ide už o šiesty útok na túto mešitu za posledné tri mesiace.

V jemenskom konflikte proti sebe bojujú šiitskí húsíovia podporovaní vojakmi lojálnymi bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi a separatisti na juhu krajiny, miestne a domorodé milície, sunnitskí militanti a prívrženci prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého podporuje Saudskou Arábiou organizovaná koalícia.

Podľa OSN si konflikt v Jemene vyžiadal od marca už vyše 4500 mŕtvych vrátane takmer 400 detí.

Pozrite si video z miesta nešťastia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy