Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Útok na mešitu vo Francúzsku bol dielom podpaľača
Zdielať na

Útok na mešitu vo Francúzsku bol dielom podpaľača

PARÍŽ / Nedeľný požiar mešity v juhofrancúszskom meste Auch bol úmyselne založený. S odvolaním na štátne úrady o tom informovala agentúra AFP. Francúzski moslimovia sa stále viac sťažujú na slovné a fyzické útoky.

Zatiaľ neznámy podpaľač údajne použil urýchľovač horenia. Motív činu polícia nepozná. Od januárového atentátu islamistov na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži sa ale francúzski moslimovia sťažujú na stále častejšie slovné a fyzické útoky.

"V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že príčinou požiaru mešity bol premyslený, úmyselný čin," uviedol štátny zástupca Pierre Aurignac. Požiar, ktorý mešitu v meste Auch, 70 kilometrov od Toulouse zachvátil v noci na nedeľu a zničil až tri štvrtiny budovy.

Na stavbe práve prebiehali práce zamerané na jej rozšírenie. Vzhľadom k dobe vzniku požiaru si plamene nevyžiadali žiadnych mŕtvych ani zranených.

Útok odsúdili

Útok odsúdil francúzsky prezident François Hollande aj minister vnútra Bernard Cazeneuve. "Francúzski moslimovia musia mať možnosť vyznávať svoje náboženstvo slobodne a bezpečne," povedal Hollande. Cazeneuve v tlačovej správe uviedol, že vláda je odhodlaná chrániť modlitebne všetkých vyznaní a bojovať proti všetkým prejavom nenávisti a neznášanlivosti.

Francúzska moslimská rada (CFCM) útok na mešitu tvrdo odsúdila a označila ho za dôkaz "alarmujúceho nárastu islamofóbnych činov."

Bravčová slanina

Mešita v meste Auch bola terčom útoku s protiislámským podtextom už tento rok v januári. Krátko po teroristických útokoch v Paríži, ktoré si vyžiadali celkom 17 obetí. Na pozemok pri modlitebni neznámi páchatelia nahádzali bravčovú slaninu. Islam nepovoľuje konzumáciu bravčového mäsa.

Nedeľný požiar mešitu zachvátili krátko po tom, čo v piatok traja Američania a Brit zneškodnili ozbrojeného strelca v rýchlovlaku z Amsterdamu do Paríža. Dvadsaťpäťročný marocký mladík, ktorý je podozrivý z príslušnosti k islamistickému hnutiu, zranil dvoch ľudí.

Pozrite si archívne video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy