Oblačno
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Bomba použitá v Thajsku nepatrí k výbave moslimských separatistov
Zdielať na

Bomba použitá v Thajsku nepatrí k výbave moslimských separatistov

BANGKOK / Bomba, ktorá bola použitá pri pondelňajšom útoku v thajskej metropole Bangkoku, nepatrí k výbave, na akú sú miestne úrady zvyknuté u moslimských separatistov na juhu krajiny. Podľa agentúry Reuters to povedal šéf thajskej armády. Atentát si podľa poslednej bilancie vyžiadal 22 mŕtvych, vrátane ôsmich zahraničných turistov, a desiatky zranených.

"Nezhoduje sa to s incidentmi v južnom Thajsku. Typ použitej bomby tiež nemá s juhom nič spoločné," povedal armádny šéf a námestník ministra obrany generál Udomdedž Sitabutr v televíznom rozhovore.

Žiadna skupina sa k zodpovednosti za výbuch vnútri hunduistického chrámu na rušnej križovatke v centre mesta neprihlásila. Podľa premiéra Prajutcha Čana-Oču zachytili bezpečnostné kamery podozrivého človeka, ktorý zrejme bombu nastražil. "Nie je jasné, kto to je," upozornil ale predseda vlády. Vyšetrovatelia zábery analyzujú.

Desať rokov násilia

Za najbrutálnejší násilný útok v thajských dejinách označil thajský premiér Prajutch Čan-Oča pondelňajšiu explóziu trhaviny v hinduistickom chráme v centre Bangkoku. Bilanciu tragédie úrady stále upresňujú, medzi 22 mŕtvymi boli podľa médií traja Číňania, dvaja Malajzijčania, jeden turista zo Singapuru a jeden z Filipín. So zranením bolo hospitalizovaných 123 ľudí, mnohí sú v kritickom stave.

Polícia podľa agentúry DPA pátra po mužovi s batohom, ktorý sa v v tom čase pohyboval v mieste nešťastia a opustil ho neskôr bez ruksaku. jeho postavu zachytili pouličné kamery. Muž v žltej košeli vraj nevyzeral ako Thajčan, žiadne ďalšie informácie o ňom ale nie sú známe.

Juh Thajska už viac ako desať rokov sužuje separatisticky motivované násilie. Naposledy pred týždňom si tam bombový útok vyžiadal šesť mŕtvych a 11 zranených. Od roku 2004, kedy moslimskí separatisti na juhu Thajska začali sériu útokov, zomrelo pri podobných násilnostiach viac ako 5 000 ľudí.

V Thajsku explodovala bomba priamo v turistickom centre neďaleko luxusných hotelov, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy