Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V centre Bangkoku vybuchla bomba, počet obetí stúpa
Zdielať na

V centre Bangkoku vybuchla bomba, počet obetí stúpa

BANGKOK / V thajskom hlavnom meste Bangkok explodovala bomba. Podľa thajskej televízie zomrelo 27 ľudí, z toho najmenej štyria cudzinci, a 81 je zranených. Polícia zatiaľ potvrdila 16 mŕtvych. Medzi obeťami sú vraj turisti z Číny a Taiwanu. Trhavina podľa agentúry Reuters vybuchla neďaleko buddhistickej svätyne na rušnej križovatke v centre mesta.

Nálož bola umiestnená na motocykle, uviedla bez ďalších podrobností thajská polícia. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Moslimskí extrémisti, s ktorými thajská armáda bojuje na juhu krajiny, v Bangkoku útočia len veľmi zriedkavo. Explózie trhavín uložených na motorových vozidlách sú v Bangkoku prakticky neznáme.

Podľa nepotvrdených správ našli policajti neďaleko miesta explózie ďalšiu nevybuchnutú trhavinu, ktorú odpálili. Medzi zdravotníkmi panujú obavy, že sa počet mŕtvych zvýši.

Obete z Číny a Taiwanu

Časť obetí podľa predbežných informácii thajských médií tvoria turisti, najmä z Číny a Taiwanu.

Výbuch po sebe zanechal dva metre hlboký kráter. "Bolo to ako u mäsiara," povedal agentúre Reuters novozélandský záchranár Marko Cunningham, ktorý v Thajsku pracuje. "Telá ležali všade, niektoré boli roztrhané. Nohy boli tam, kde mala byť hlava. Bolo to desivé," povedal.

Podľa thajského ministra obrany Pravita Vongsuvana bol útok v centre metropoly namierený proti rozvoju turistického ruchu a celej thajskej ekonomike. Podľa Vongsuvana ide zrejme o teroristický čin, ktorý bol spáchaný priamo v centre turistickej časti.

Zasahujú záchranári 

Policajti bezprostredne po explózii vyprázdnili okolie obchodného strediska. Ulice boli podľa očitých svedkov po výbuchu pokryté zvyškami ľudských tiel. Explózia zastavila život v centre mesta vo večernej dopravnej špičke. Na mieste zasahujú záchranári a sanitky. Policajti sa márne snažili zabrániť chaosu. 

SITA

Trhavinu nastražili v štvrti Radžprasong neďaleko hinduistického chrámu Erawan, ktorý je vyhľadávaným miestom turistov i Thajčanov. V okolí miesta explózie sú luxusné medzinárodné hotely a obchodné strediská. V mieste výbuchu sa v minulosti schádzali aj davy demonštrantov pri protivládnych protestoch.

Vojenský prevrat

V Thajsku bol po minuloročnom májovom vojenskom prevrate relatívny pokoj. Určité napätie podľa médií vyvolalo oznámenie vojenskej vlády, že možno usporiada všeobecné voľby až v roku 2017 a urobí zmeny v ústave, ktoré umožnia vládnutie podľa mimoriadnych dekrétov.

Juh Thajska už viac ako desať rokov sužuje separatisticky motivované násilie. Naposledy pred týždňom si tam pumový útok vyžiadal šesť mŕtvych a jedenásť zranených. Od roku 2004, kedy moslimskí separatisti na juhu Thajska začali sériu útokov, zomrelo pri podobných násilnostiach viac ako päťtisíc ľudí.

V Thajsku explodovala bomba priamo v turistickom centre neďaleko luxusných hotelov, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy