Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čínskym veľkomestom otriasol výbuch, hlásia mŕtvych aj stovky zranených
Zdielať na

Čínskym veľkomestom otriasol výbuch, hlásia mŕtvych aj stovky zranených

TCHIEN / ŤIN - Obrovská explózia otriasla v stredu večer priemyselnou oblasťou severočínskeho mesta mesta Tchien-tin. Výbuch vyvolal nárazovú vlnu. Výbuch si vyžiadal najmenej 50 mŕtvych, 700 ľudí sa zranilo.

Medzi mŕtvymi je aj 12 hasičov, ktorí boli nasadení do boja proti plameňom. Oficiálna tlačová agentúra Nová Čína uviedla, že 71 zranených je vo veľmi vážnom stave.

Mesto Tchien-ťin je po Šanghaji, Pekingu a Kuang-čou štvrtým najväčším mestom Číny. Prístav je desiaty najväčší na svete, leží asi 150 kilometrov juhovýchodne od Pekingu. Explózie vyvolali rozsiahly požiar. Tlaková vlna napácha škody do vzdialenosti niekoľko kilometrov.

Výbuch v kontajneri

V prístavnom skladisku priemyselnej zóny Pin-chaj došlo pred polnocou miestneho času v jednom z prepravných kontajnerov k explózii, ktorý vyvolala ďalší výbuch v susedných kontajneroch, uviedla polícia.

Prvý výbuch mal podľa expertov silu troch ton TNT, druhý bol omnoho väčší a mal silu 21 ton TNT. V skladisku bolo podľa agentúry Nová Čína uložený "nebezpečný tovar". Buď trhaviny alebo zápalné látky.

Majitelia ale údajne mali všetky potrebné povolenia. Nešťastie vyvoláva pochybnosti, či materiály boli bezpečne uložené.

SITA

Ohnivý kotúč

Očití svedkovia vypovedali, že najprv zahliadli obrí ohnivý kotúč, po ktorom zaznel silný výbuch. Obyvatelia okolitých obcí sa domnievali, že ide o zemetrasenie. Okolité domy sú bez elektriny, tlaková vlna rozbila stovky okien. Požiar v mieste výbuchu dosahoval výšku stoviek metrov. Výbuch zaznamenali a družicové snímky.

"Spal som, keď sa nám roztriasli okná a dvere a my sme počuli tie explózie. Najskôr som si myslel, že je to zemetrasenie," povedal agentúre Reuters Kuan Siang, ktorý žije asi sedem kilometrov od miesta nešťastia.

Obavy zo zemetrasenia mala spočiatku aj Čang S'-jü. "Vybehla som bosá a až vonku som si uvedomila, že ide o výbuch," povedala agentúre AP.

Dopravná križovatka

Mesto Tchien-ťin, kde žije približne 15 miliónov obyvateľov, je dôležitou dopravnou križovatkou a priemyselným strediskom so silnými hospodárskymi väzbami na Peking. Od polovice 19. storočia je významným prístavom a bránou k čínskej metropole. Prístav uviedol, že aj napriek výbuchom, funguje normálne.

Skladisko vlastní firma Ruihai Logistics. Tá na svojej webovej stránke uvádza, že má oprávnenie k nakladaniu s nebezpečnými materiálmi a že ročne prepravuje asi milión ton nákladu.

Drony zachytili pohľad na miesto tragédie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy