Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Výbuch bomby v Káhire, v luxusnej štvrti sa zranili policajti
Zdielať na

Výbuch bomby v Káhire, v luxusnej štvrti sa zranili policajti

KÁHIRA / V egyptskej Káhire vybuchla pred budovou súdu bomba. Pri výbuchu sa zranili traja policajti. Budova sa stala terčom útoku už tento rok v marci, explózia vtedy zničila fasádu budovy a vchod, nikto nebol zranený.

K výbuchu došlo v bohatej káhirskej štvrti Heliopolis, ktorý sa nachádza neďaleko medzinárodného letiska. Informoval o tom egyptský denník Al-Ahrám.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podobné útoky mali v minulosti na svedomí islamisti napojení najmä na skupinu Sinajská provincia. Pod týmto názvom sa skrýva skupina Ansar Bajt al-Makdis, ktorá pôsobí na Sinajskom polostrove. Nedávno sa ale prihlásila k organizácii Islamský štát a zmenila si meno.

Zvýšené násilie

Egypt sa so zvýšeným násilím islamských radikálov potýka od roku 2013. Armáda vtedy zvrhla prezidenta Muhammada Mursího zvoleného za islamistické Muslimské bratstvo.

Po zákaze bratstva sa extrémisti zamerali na vojakov a policajtov a útočia na nich najmä na Sinaji, ale taktiež v egyptských mestách.

Bombový útok postihol v pondelok ráno aj turecké mesto Istanbul. neznámi útočníci zaútočili na konzulát a policajnú stanicu. Zranilo sa sedem ľudí, pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy