Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stíhačka sa zrútila na trhovisko, 27 ľudí zahynulo
Zdielať na

Stíhačka sa zrútila na trhovisko, 27 ľudí zahynulo

DAMASK/ANKARA / Dvadsaťsedem mŕtvych a množstvo zranených si vyžiadali nálety a následné zrútenie vojenského lietadla v obytnej časti mesta Aríhá na severozápade Sýrie. Väčšinu obetí tvoria civilisti.

Stíhačka sýrskej armády sa zrútila neďaleko hraníc s Tureckom. Lietadlo spadlo na rušné trhovisko v meste Aríhá v provincii Idlib.

Svedkovia tvrdili, že nízko letiace lietadlo tesne pred pádom hodilo na centrum mesta bombu. Podľa niektorých zdrojov, v čase pádu lietadla na mesto útočili vzdušné jednotky režimu prezidenta Bašára Asada.

Zatiaľ nie je známe, či stroj niekto zostrelil. Sýrski ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu monitorujú z Londýna tvrdia, že zostrelené nebolo. Sýrska armáda, ani sýrske oficiálne prostriedky o udalosti neinformovali.

Mesto Aríhá v sýrskej provincii Idlib bývalo kedysi baštou sýrskych vládnych síl, v máji sa ho však zmocnili opoziční a islamistickí bojovníci.

Krajina utečencov

Vojna v Sýrii trvá už vyše štyri roky a podľa najnovšieho odhadu OSN si vyžiadala najmenej 250 000 mŕtvych. Viac ako štyri milióny Sýrčanov zo svojej krajiny utiekli.

Takmer polovica migrantov je v Turecku, ďalší v susediacich krajinách so Sýriou - v Libanone, Egypte, Jordánsku a Iraku.

Pre sýrsku vojnu nechodí do školy zhruba 750 tisíc detí a pre nedostatok financií agentúry OSN obmedzili tento rok pomoc, ktorú doteraz poskytovali 1,6 miliónom migrantov.

Sýrčania sú v stále väčšej miere medzi utečencami, ktorí sa snažia dostať z Balkánu alebo cez Stredozemné more do Európy.

Pozrite si video z miesta tragédie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy