Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zo Sýrie už ušli viac ako štyri milióny ľudí
Zdielať na

Zo Sýrie už ušli viac ako štyri milióny ľudí

BAGDAD/DAMAŠK / Počet utečencov, ktorí utiekli zo Sýrie pre pretrvávajúce boje, presiahol štyri milióny. Oznámil to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Ide o najväčšiu migračnú krízu vyvolanú jediným konfliktom. V Sýrii je mimo domova 7,6 miliónov ľudí.

Boje v Sýrii trvajú od jari 2011, kedy v krajine žilo približne 22 miliónov ľudí. Počet utečencov ale stále stúpa.

Milióny Sýrčanov opustili svoju domovinu v posledných desiatich mesiacoch.

Jeden konflikt

"Ide o najväčšiu skupinu utečencov z jediného konfliktu za jednu ľudskú generáciu," uviedol vysoký komisár pre utečencov António Guterres k sýrskej kríze.

Takmer polovica migrantov je v Turecku, ďalší v susediacich krajinách so Sýriou - v Libanone, Egypte, Jordánsku a Iraku.

SITA

Guterres oznámil, že utečenci žijú v chudobe a nutne potrebujú pomoc. Jeho úrad koncom júna informoval, že sa podarilo získať štvrtinu z celkových 4,5 miliardy dolárov, ktoré potrebuje na pomoc pre sýrskych utečencov.

Málo financií

Guterres tiež upozornil, že peňazí je málo. Nebude teda možné zabezpečiť materiál a potraviny na prežitie migrantov v budúcom polroku.

SITA

Pre sýrsku vojnu nechodí do školy zhruba 750 tisíc detí a pre nedostatok financií agentúry OSN obmedzili tento rok pomoc, ktorú doteraz poskytovali 1,6 miliónom migrantov. Guterresov úrad zastrešuje asi dvesto agentúr.

Mieria do Európy

Sýrčania sú v stále väčšej miere medzi utečencami, ktorí sa snažia dostať z Balkánu alebo cez Stredozemné more do Európy.

"Pre zhoršujúce sa podmienky sa presúva rastúci počet smerom do Európy i mimo nej, ale drvivá väčšina zostáva v regióne," uviedol Guterres.

SITA

V Európskej únii sa pôvodne uvažovalo o pridelení kvót na prijatie migrantov, ale členské štáty to nakoniec odmietli a dohodli sa na dobrovoľnom prijatí utečencov.

Do dvoch rokov si majú rozdeliť 40 tisíc migrantov, ktorí sú v Taliansku a Grécku. Tiež by mali prijať 20 tisíc utečencov, ktorí sú v utečeneckých táboroch mimo európskeho územia.

Na hranici pri Bratislave chytili utečencov zo Sýrie, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy