Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ozbrojenci z ISIS chytajú na tureckej hranici zúfalých sýrskych utečencov
Zdielať na

Ozbrojenci z ISIS chytajú na tureckej hranici zúfalých sýrskych utečencov

DAMASK, ANKARA / Teroristi ISIS prinútili tisíce sýrskych utečencov, ktorí sa snažili uniknúť z územia, otočiť aj napriek tomu, že sa nachádzali menej ako 100 metrov od bezpečia tureckých hraníc.

Tureckí vojaci len bezmocne sledovali, ako ozbrojení teroristi z ISIS zablokovali hraničný priechod v Tall Abjade, kde za posledných desať dní prekročilo hranicu 13 000 sýrskych civilistov.

Zastavovali mužov, ženy a aj deti. Turecké ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že od začiatku mesiaca prekročilo na tomto mieste hranice 13 000 ľudí, píše portál DailyMail.com.

Množstvo fotografií zachytáva Sýrčanov, ktorí držia kufre a členov ISIS ako ich nechcú pustiť cez hranicu. Niektorí sa otočili spať, aby sa opäť po 15 minútach vrátili.

Pomoc sa blíži

Podľa agentúry AFP sa Kurdom podarilo pretnúť cestu spájajúcu Tall Abjad s mestom Rakka, strediskom rovnomennej provincie, ktorú ISIS dobyl v Sýrii ako prvú a urobil si z nej hlavný stan.

"Tall Abjad je obkľúčený a bojovníci Islamského štátu nemajú kam ujsť," povedal agentúre hovorca kurdských jednotiek. Podľa skorších správ zostala v meste jednotka necelých dvoch stoviek bojovníkov ISIS.

Na mesto zaútočili kurdské sily spolu so sýrskymi povstalcami a s podporou koaličných bombardovacích lietadiel.

Záchrana civilistov

Kurdi údajne chcú oslobodiť celú oblasť pri sýrsko-tureckej hranici až po mesto Kobani, ktoré kurdské milície dobyli minulý rok. ISIS by tak prišiel o životodarné zásobovacie trasy z Turecka, píše portál.

Turecké úrady pri Tall Abjade otvorili hranicu, aby umožnili záchranu niekoľkým tisíckam civilistov pripravených utiecť zo Sýrie do bezpečia. Hranicu v utorok prekročilo 3 000 Sýrčanov, ktorí sa pripojili k zhruba 20 000 krajanom hľadajúcich azyl v Turecku počas minulého týždňa.

Bitka o Halab

Televízia v Damasku oznámila, že povstalci ostreľovali štvrť severosýrskeho mesta Halabu, zabili 20 ľudí a ďalších 100 zranili. Na mesto údajne dopadlo 250 delostreleckých granátov, rad ľudí je nezvestných a počet obetí sa zrejme ešte zvýši.

Od roku 2012 je Halab, druhé najväčšie sýrske mesto, rozdelené na časť kontrolovanú povstalcami a na časť ovládanú režimom prezidenta Bašára Asada.

Viaceré krajiny sa obávajú, že migranti ohrozia bezpečnosť. Medzi utečencov sa môžu dostať aj teroristi:

 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy