Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Taliani sa vyhrážajú udeľovaním schengenských víz pre migrantov
Zdielať na

Taliani sa vyhrážajú udeľovaním schengenských víz pre migrantov

RÍM / V utorok sa majú v Luxembursku zísť ministri vnútra EÚ, aby diskutovali o tom, ako si poradiť s masovou migráciou cez Stredozemné more z Líbye. Spor v EÚ sa naďalej vyostruje. Taliani pohrozili, že začnú vydávať utečencom dočasné víza, ktoré im umožnia presunúť sa do ďalších krajín EÚ.

Brusel sa snaží zaviesť nový systém kvót pre migrantov. Ministri majú pripraviť reakciu na návrhy Európskej komisie, ktoré by mali znamenať začiatok systematickej migračnej pomoci.

Keďže desaťtisíce migrantov končia v Taliansku, Rím je rozhorčený a hrozí, že sa pomstí.

Talianske vyhrážky

Východoeurópske krajiny odmietajú návrhy Európskej komisie, Británia a Dánsko sa na programe rozdeľovania migrantov vôbec nepodieľú, Nemecko ho podporuje, kým Francúzsko, Španielsko a Portugalsko sa k návrhu stavia vlažne. Taliansko preto zúri, že mu Európska únia nechce pomôcť s vlnou migrantov na jej južnom pobreží.

Taliansky premiér Matteo Renzi varoval, že ak nedôjde k rozumnej dohode, Rím začne migrantom vydávať dočasné schengenské víza, ktoré im umožnia rozmiestiť sa po Európe, prestane prijímať stovky člnov plávajúcich z Líbye a odmietne povoliť zahraničným lodiam, ktoré zachraňujú migrantov, pristávať v talianskych prístavoch.

Zatvárajú priechody

Rakúsko a Maďarsko hrozia, že uzavrú pred migrantmi svoje hranice, Francúzsko. Policajti kontrolujú medzinárodné vlaky a porušujú predpisy o tom, že v schengenskom priestore v EÚ sa má cestovať bez pohraničných kontrol.

V tomto roku do Talianska pricestovalo 60 000 migrantov. Podľa návrhu Európskej komisie by z nich rozmiestnili do krajín EÚ len 24 000.  Renzi charakterizoval tento návrh ako provokáciu, píše portál the Guardian.

Podľa návrhov Európskej komisie by bolo rozmiestňovanie migrantov záväzné pre 25 z 28 členských krajín EÚ. Novšie členské krajiny z východnej Európy, kde sú nízke počty prisťahovalcov, sa na projekte odmietajú zúčastniť.

Viaceré krajiny sa obávajú, že migranti ohrozia bezpečnosť. Medzi utečencov sa môžu dostať aj teroristi:

Dosud do Itálie letos přicestovalo téměř 60 000 uprchlíků, více než loni. Podle návrhu Evropské komise by z nich bylo rozmístěno v ostatních zemích EU jen 24 000. Italský premiér Matteo Renzi charakterizoval tento návrh jako provokaci. - See more at: http://blisty.cz/art/77786.html#sthash.kSZWDiCv.dpuf

Súvisiace články

Najčítanejšie správy