Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Odesou otriasol výbuch, explózia zasiahla sídlo tajnej služby
Zdielať na

Odesou otriasol výbuch, explózia zasiahla sídlo tajnej služby

ODESA / Silná explózia zahrmela v noci zo soboty na nedeľu neďaleko budovy ukrajinskej tajnej služby SBU v Odese na juhu krajiny. Útok si podľa predbežných zistení zrejme nevyžiadal žiadnu obeť ani ranených. Oznámila to ruská agentúra TASS.

Neznámi páchatelia odpálili výbušné zariadenie pri nevyužívanom bočnom vchode sídla ukrajinskej tajnej služby v skorých ranných hodinách. Výbuch bol tak silný, že rozbil okná v obytných domoch a kancelárskych budovách aj vo vzdialenejšom okolí. Na mieste pracujú kriminalisti.

K podobným bombových útokov došlo v Odese už v minulosti, kedy sa dávali do súvislosti s povstaním proruských separatistov na Donbase.

Gruzínec v Odese

Gubernátorom v Odese sa koncom mája stal bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý vzápätí v meste a oblasti začal ťaženie proti korupcii.

Gruzínsky politik je na Ukrajine známy tiež svojím tvrdým protiruským postojom, ktorý pred siedmimi rokmi vyvrcholil vojnovým konfliktom s Moskvou. Odvtedy je považovaný za osobného nepriateľa Kremľa.

Strety aktivistov

V Odese žije silná ruskojazyčná komunita, ktorá podobne ako separatisti na Donbase nemá príliš pochopenia pre politiku súčasného ukrajinského vedenia, ktoré odkláňa krajinu od Ruska k Západu.

Vlani 2. mája došlo v meste ku stretu proruských a proukrajinských aktivistov, ktory si po požiare v Dome odborov vyžiadal päť desiatok ľudí, najmä proruských aktivistov.

Odesou otriasol výbuch, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy