Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Prvý islamista, ktorý ničil pamiatky, sa postaví pred súd
Zdielať na

Prvý islamista, ktorý ničil pamiatky, sa postaví pred súd

HAAG / Pred Medzinárodným trestným súdom sa postaví prvý islamista obvinený z ničenia historických budov v starobylom malijskom meste Timbukte v roku 2012. Oznámil to Medzinárodný trestný súd.

Islamskí radikáli pred troma rokmi mesto obsadili a podľa Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru tam zničili 16 mauzóleí a ďalšie stavebné pamiatky.

Prvý podozrivý

Islamský radikál Ahmad Mahdí Faki je prvým podozrivým, ktorý sa dostane pred medzinárodný tribunál pre obvinenia z vojnového zločinu ničenia náboženských a historických pamiatok. Obvineného na podnet zatykača vydaného pred týždňom zatkli úrady v Nigérii a v sobotu ráno ho transportovali do Haagu, uviedla agentúra AP.

Člen skupiny Ansar Dine, ktorá je napojená na teroristickú organizáciu al-Káida, je obvinený zo zničenia desiatich historických budov, vrátane mauzóleí a mešít. Islamisti z Ansar Dine v roku 2012 po obsadení mesta začali okamžite ničiť tamojšie hrobky svätých mužov a ďalšie svätyne, ktoré sú podľa nich zasvätené modleniam. Rebeli potom počas nasledujúceho roka z mesta vytlačila malijská a francúzska armáda.

SITA

"Úmyselné útoky na historické pamiatky a stavby zasvätené náboženstvu sú vážnymi zločinmi," uviedla žalobkyňa Medzinárodného trestného súdu Fatou Bensouda. "Takéto útoky sa dotýkajú celého ľudstva. Budeme pokračovať v upozorňovaní na závažnosť týchto vojnových zločinov," dodala.

Vojnový zločin

Ničenie pamiatok je považované za jeden z vojnových zločinov podľa haagskej konvencie z roku 1954.

Vláda Mali požiadala v roku 2012 Medzinárodný trestný súd o vyšetrovanie zločinov spáchaných povstalcami na území krajiny. Medzinárodní prokurátori začali s vyšetrovaním v roku 2013.

Obnova pamiatok

UNESCO štrnásť hrobiek svätých mužov sufizmu zničených v Timbukte islamistami tento rok obnovilo. Opravu urobili miestni obyvatelia tradičnými technikami, čo vyšlo na pol milióna dolárov. Mesto Timbuktu leží na starej saharskej obchodnej ceste a na vrchole svojej slávy v 15. a 16. storočí bolo centrom islamskej kultúry a učenia.

Islamskí radikáli zničili v uplynulých rokoch po celom svete viacero vzácnych pamiatok, napríklad v roku 2001 odstrelili členovia hnutia Taliban v Afganistane obrie kamenné sochy Buddhu v údolí Bámjánu. Nedávno vyvolali rozhorčenie po celom svete správy o ničení pamiatok členmi organizácie Islamský štát v Sýrii a Iraku.

Radikáli poškodili napríklad archeologické nálezisko v Hatre, Nimrúde, Ninive, Chorsábáde či antické pamiatky v Palmýre. Vypálili tiež knižnicu v severoirackom Mosule s mnohými vzácnymi zväzkami.

Takto zničili islamisti mesto Hatra, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy