Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajinská kríza posilnila šance Čiernej Hory na vstup do NATO
Zdielať na

Ukrajinská kríza posilnila šance Čiernej Hory na vstup do NATO

Zdroj: www.jfcnaples.nato.int

VARŠAVA / Poľský minister obrany Tomasz Siemoniak vyhlásil, že akcie Ruska na Ukrajine posilnili šance Čiernej Hory, že na budúcoročnom summite aliancie vo Varšave dostane pozvánku na vstup do NATO. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čierna Hora chce kráčať v šľapajach Albánska a Chorvátska, ktoré sa stali členmi NATO v roku 2009, čo by mohlo ešte väčšmi poškodiť vzťahy medzi západnou alianciou a Ruskom.

Moskva je proti ďalšiemu rozširovaniu NATO o bývalé komunistické krajiny vo východnej a juhovýchodnej Európe vo svojom boji o vplyv po ukončení studenej vojny, ktorý je jadrom súčasného konfliktu na Ukrajine, píše Reuters.

Vďaka kríze

Poľský minister obrany povedal, že Čierna Hora by nebola považovaná za pripravenú na vstup do aliancie pred vypuknutím krízy na Ukrajine. Ale odvtedy kroky Ruska prinútili členov NATO zvážiť situáciu, vzhľadom na balkánske ambície Moskvy. Debata o tom, či pozvať alebo nepozvať Čiernu Horu do NATO sa teraz pre túto krajinu uberá "dobrým smerom", dodal Siemoniak.

"Prvýkrát nie je žiadna krajina NATO otvorene proti," dodal. Povedal, že stúpa počet krajín, ktoré sú za to, pozvať Čiernu Horu do NATO na summite, ktorý bude 8.-9. júla 2016.

Podľa poľského ministra nie je možné povedať, počkajme do ďalšieho summitu, pretože ponechať Čiernu Horu v geopolitickom vákuu môže viesť k zhoršeniu situácie na Balkáne.

Podpora USA

USA sa tento mesiac vyjadrili, že sú pripravené podporiť vstup Čiernej Hory do NATO za podmienky, že krajina bude pokračovať v reformách a presvedčí verejnosť, aby vstup do západnej aliancie podporila. "Každý už vie, že rozšírenie NATO nie je iba otázkou posúdenia pripravenosti danej krajiny, ale aj geopolitickým rozhodnutím," dodal Siemoniak, ktorý je súčasne podpredsedom poľskej vlády.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vlani povedal, že prípadné rozšírenie NATO o bývalé juhoslovanské republiky Bosnu, Macedónsko a Čiernu Horu by mohla Moskva považovať za provokáciu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy