Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ukrajina a Rusko sa dohodli na dodávkach plynu počas zimy
Zdielať na

Ukrajina a Rusko sa dohodli na dodávkach plynu počas zimy

MOSKVA / Ruský minister energetiky Alexander Novak a jeho ukrajinský partner Volodymyr Demčyšyn dosiahli v piatok dohodu, ktorá zabezpečí Ukrajine dodávky plynu na nadchádzajúcu zimu po mesiacoch tvrdých rokovaní. Oznámila to tlačová agentúra DPA.

"Toto je rozhodujúci krok k zabezpečeniu toho, aby Ukrajina mala dostatočné zásoby plynu v nadchádzajúcej zime a že nič nebude ohrozovať pokračujúci, bezpečný a spoľahlivý tranzit plynu z Ruska do Európskej únie," citovala agentúra DPA vyjadrenie podpredsedu Európskej komisie pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča po piatich hodinách rokovaní v Bruseli.

Gazprom a Naftogaz

Zúčastnili sa na ňom aj šéfovia ruského energetického gigantu Gazprom a ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz.

Ukrajina je vo finančnej tiesni, je silno závislá na energii z Ruska a tiež je kľúčovou tranzitnou krajinou pre dodávky do západnej Európy. Európska únia sprostredkovala rokovania medzi oboma stranami v čase napätia pre konflikt na východnej Ukrajine.

Na základe dohody bude Ukrajina platiť zníženú cenu 232 dolárov za tisíc metrov kubických plynu pri dodávkach od 1. októbra do 31. marca, čo je menej oproti zmluvnej cene 252 dolárov, povedal Šefčovič. Rozdiel je dôsledok zníženia ruských exportných ciel.

Nákup dvoch miliárd metrov kubických plynu

Ukrajina sa zaviazala k nákupu dvoch miliárd kubických metrov plynu pre podzemné uskladnenie v októbri, dodal eurokomisár a poznamenal, že vláda v Kyjeve poskytne Naftogazu pre tento účel 500 miliónov dolárov.

Komisia sa zaviazala pomôcť zorganizovať potrebné financie pre ukrajinské zimné nákupy plynu prostredníctvom "európskych a medzinárodných finančných inštitúcií", oznámila to vo vyhlásení.

Gazprom súhlasil s tým, že upustí od podmienok zmluvy s Naftogazom z roku 2009, na základe ktorých by ukrajinská spoločnosť bola povinná zaplatiť za istý objem plynu bez ohľadu na to, či ho skutočne odobrala.

"Proces vyjednávania bol ťažký," konštatoval ruský minister energetiky po piatkových rokovaniach.

Nedohodli sa

V júli Rusko prerušilo svoje dodávky plynu na Ukrajinu po tom, ako sa obe strany nedokázali dohodnúť. Moskva a Kyjev sa v minulosti dostali do rozporu o ceny energií a nezaplatené účty za plyn.

Demčyšyn povedal, že "obchodné podmienky sú pre ukrajinskú stranu prijateľné", ale poznamenal, že "zvyšné postupy" treba dokončiť ešte pred oficiálnym podpísaním dohody. Ani jedna strana neuviedla nič bližšieho, napísala agentúra DPA.

Naplnenie zásobníkov

Ukrajina podľa Európskej komisie potrebuje naplniť svoje zásobníky plynu dovedna 19 miliardami kubických metrov plynu, aby pohodlne prežila zimu až do konca marca.

Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sú na historicky najnižšom bode po ruskej anexii Krymu a podpore, ktorú Moskva poskytuje proruským separatistom na východe Ukrajiny.

Podľa premiéra Fica je Slovensko na plynovú krízu pripravené, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy