Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dodávky plynu do Európy sú ohrozené
Zdielať na

Dodávky plynu do Európy sú ohrozené

Zdroj: SITA

MOSKVA / Šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller upozornil na možné narušenie dodávok plynu do Európy cez Ukrajinu počas najbližšej zimy. Dôvodom majú byť nízke objemy plynu v ukrajinských zásobníkoch. Jeho slová naznačujú, že Moskva a Kyjev sú pravdepodobne ešte ďaleko od úplného vyriešenia sporov v otázke podmienok dodávok plynu na Ukrajinu.

Miller sa takto vyjadril deň po tom, ako Európska komisia sprostredkovala rokovania o plyne v Berlíne.

Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger povedal, že dohoda o plyne bude znamenať, že Kyjev do konca októbra za ruský plyn zaplatí dve miliardy dolárov a ďalších 1,1 miliardy do konca roka. Záruku pritom poskytne Medzinárodný menový fond.

Rusko pre dlhy Kyjeva zastavilo dodávky plynu Ukrajine už v júni. "Situácia je veľmi ťažká. Dokonca aj keď sa podpíše dohoda s týmito podmienkami, o ktorých hovoríme, negarantuje na sto percent, že nepríde k narušeniam tranzitu do Európy," konštatoval Miller.

Ešte sedem miliárd

Šéf Gazpromu dodal, že Ukrajina musí mať aspoň osemnásť miliárd kubických metrov plynu v zásobníkoch pred záverom zimy, aby bol tranzit ruského plynu do Európy bezpečný. Kyjev tak musí do zásobníkov napumpovať dodatočných sedem miliárd. Ukrajina tvrdí, že k 25. septembru mala v zásobníkoch 16,6 miliárd.

Ukrajina chce ako prvú splátku vyplatiť 1,5 miliardy dolárov po tom, ako jej bude Rusko mesiac dodávať plyn. Ruská plynárenská firma však trvá na platbe vopred.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy