Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rusko obmedzilo dodávky plynu na Slovensko aj do Poľska
Zdielať na

Rusko obmedzilo dodávky plynu na Slovensko aj do Poľska

Zdroj: SITA

MOSKVA / Rusko začalo obmedzovať tok plynu do Poľska. To narúša spätný tok plynu na Ukrajinu. Informácie potvrdil šéf ukrajinskej spoločnosti Ukrtransgaz Igor Prokopiv.

Poľsko potvrdilo, že dodávky plynu, ktorý dostáva z Ruska, od začiatku tohto týždňa klesli prinajmenšom o 20 percent. Ruská tlačová agentúra predtým citovala vyjadrenie ukrajinskej plynárenskej prepravnej firmy Ukrtransgaz, podľa ktorej Gazprom obmedzil tok plynu do Poľska, aby narušil reverzný tok z Poľska na Ukrajinu.

Náhrada z iných zdrojov

Gazprom správu hneď nekomentoval a poľská plynárenská spoločnosť PGNiG uviedla, že sa snaží zistiť, prečo sa objem dodávok znížil.

Firma PGNiG ďalej konštatovala, že jej zákazníkov sa zníženie dodávok zatiaľ nedotklo a chýbajúci plyn z Ruska nahradila plynom z iných zdrojov. Neobjavili sa známky toho, že by sa zmenšili dodávky ruského plynu aj pre iných importérov v Európskej únii okrem Poľska.

Na Slovensku stabilné

Dodávky na Slovensko sú stabilné a rovnako sa vyjadrili Maďarsko, Bosna a Srbsko. Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV uviedla, že plyn z Ruska prichádza normálne.

V poslednom desaťročí Moskva dvakrát pre spor o cenu plynu s Ukrajinou zastavila dodávky, čím sa dotkla aj európskych zákazníkov. Prerušenie dodávok by však tvrdo postihlo aj Gazprom. Obmedzenie príjmov by ovplyvnilo jeho financie. Zastavenie exportu je aj technicky náročné, pretože nie je možné prudko znížiť ťažbu, ani bezpečne spáliť veľké množstvo plynu.

Po tom, čo pokles dodávok zemného plynu z Ruska zaznamenalo Poľsko, hlási podobný problém aj Slovensko. Ako uviedol hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Peter Bednár, v súčasnosti ide iba o mierny pokles dodávok plynu na úrovni približne 10 percent.

"Dodávky pre všetkých zákazníkov SPP sú napriek tomu v plnej miere zabezpečené. SPP má nadštandardné zásoby plynu v podzemných zásobníkoch a je pripravený garantovať kontinuálne dodávky plynu všetkým svojim zákazníkom,” dodal Bednár. Slovenskí plynári nechceli špekulovať o dôvodoch poklesu v dodávkach plynu z Ruska cez Ukrajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy