Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na Slovensko tečie menej plynu, sme lepšie pripravení ako v roku 2009
Zdielať na

Na Slovensko tečie menej plynu, sme lepšie pripravení ako v roku 2009

Tečie nám menej plynu z Ruska. Potom, čo znížené dodávky o štvrtinu zaznamenali od začiatku týždňa naši severní susedia, tak o desiatich percentách hovoríme od stredy už aj my. Plynová karta naberá na dôležitosti s príchodom chladnejšieho počasia.

Poľské médiá stihli označiť znížené dodávky z Ruska ako pomstu za reverz na Ukrajinu ako aj za sankcie alebo zvýšenú pohotovosť NATO. Poľský plynárenský monopol už od nedele eviduje pokles dodávok plynu z Ruska.

Zákazníkov sa to nedotklo

V pondelok to bolo 20 percent, v utorok už 24. Gazprom zníženie dohodnutých dávok v denných objemoch 23 miliónov kubických metrov, popiera. "Dodávky plynu pozdĺž všetkých ciest vykonávame v súlade so súčasným exportným potenciálom a pokračujeme v doplňovaní podzemných zásobníkov plynu na území Ruskej federácie," píše sa v stanovisku Gazpromu. 

Varšava tak už stopla reverz na Ukrajinu v objeme štyroch miliónov kubíkov. O znížených dávkach o hodnote 10 percent hovorí od stredy večera už aj SPP. Zákazníkov sa to zatiaľ nijako nedotkolo. Na ruské šarády s plynom sme aj lepšie pripravení ako v roku 2009.

Plné zásobníky

"Zásobníky sú plné takmer skoro na 99 percent. Z vlastných zdrojov, zásobníkov," povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Pavol Pavlis. Rusi za posledných 10 rokov stopli plyn do Európy
dvakrát. Toto však postihuje aj samotné Rusko. Peniaze za predaj suroviny potrebujú na chod štátu ako soľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy