Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Plynová kríza pokračuje, Ukrajina neplatí Rusku
Zdielať na

Plynová kríza pokračuje, Ukrajina neplatí Rusku

BRATISLAVA/KYJEV / Plynová kríza neustáva a točí sa ďalej. Slovensko sa ocitá medzi dvoma kolosmi - Ruskom a Amerikou. Západ chce alebo aspoň deklaruje pomoc Ukrajine, a naopak Rusi tlačia na svoje záujmy. Vladimir Putin poslal slovenskému premiérovi list, ktorého obsah je už známy.

Znenie listu

List s energetickou tematikou poslal Vladimir Putin všetkým svojim partnerom, ktorý od Ruska berú plyn. Známe už je, čo v ňom ruský prezident aj napísal. Gazprom však nezverejnil celé znenie listu, ale len časť. Putin sa v ňom posťažoval, že Rusko od samého začiatku Ukrajinu podporovalo a snažilo sa jej vyjsť v ústrety aj cenovo.

"A čo európski partneri? Namiesto skutočnej pomoci Ukrajine ponúkli len sľuby, ktoré ale nie sú podložené žiadnymi skutočnými činmi," skonštatoval Putin.

Ceny plynu rastú

List nenechal chladnými Spojené štáty, ktoré okamžite zareagovali. Však sú odvekým geopolitickým "kamarátom" Ruska. "Rusi najprv zdvihli Ukrajine ceny plynu o viac ako 40 percent a potom opäť. A následne ešte zaslali svojím partnerom aj list," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov amerických Jen Psakiová.

Putin sa k postoje Spojených štátov tiež vyjadril. "Je to zvláštne, v prvom rade preto, že nie je správne čítať cudzie listy. Nepísal som Američanom, ale európskym odberateľom plynu," uviedol ruský prezident.

V EÚ nás pochopili

Slovensko sa teda ako krajina, cez ktorú má prípadne prúdiť plyn zo západu na Ukrajinu, ocitá medzi dvoma mlynskými kolesami. V Únii s našim postojom, keď očakávame isté záruky, problém nemajú.

"Bolo vyjadrené pochopenie Slovensku za istý zdržanlivý postoj, kým sa nevyjasnia právne, ekonomické a iné aspekty tejto dohody," ozrejmil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Hľadanie kompromisu v Kyjeve

Medzičasom sa o kompromis vyhovujúci obom stranám snaží v Kyjeve slovenský minister zahraničných vecí. Miroslav Lajčak sa na dvojdennej návšteve snaží zažehnať rusko-únijnú energetickú krízu."Zároveň sa uskutočnia rokovania prepravcov, ktoré budú vo Veľkých Kapušanoch ," uviedol Lajčák. 

Situácia na samotnej Ukrajine je naozaj zložitá. Kyjev potrebuje bolestivé reformy a presvedčiť o nich musí aj svojich obyvateľov. Avšak v týchto časoch to bude naozaj ťažké.

"Popri tom sú tu ešte provokácie, tiež ozbrojené útoky, ďalej je tu problém s plynom, čiže je toho naozaj viac než dosť," uzavrel Lajčák.

Slovensko pomôže Ukrajine

Slovensko je pripravené organizovať reverzný tok plynu na Ukrajinu, vyhlásil to predseda vlády Robert Fico. Zároveň dodal, že záujmy slovenských občanov zostanú chránené.

"Slovenská republika je naozaj pripravená reverzný tok organizovať, ale prirodzene, chránime si aj svoje záujmy a predovšetkým preverujeme, či by určité technické formy, pokiaľ ide o reverzný tok plynu na Ukrajinu, neznamenali porušenie základného kontraktu s Gazpromom s prípadnými sankciami," vyjadril sa premiér.

Niekto to musí zaplatiť

Slovensko je síce pripravené pomôcť Ukrajine, avšak premiér navrhuje, aby sa stretli predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Európskej komisie a za jedným stolom prediskutovali podmienky, za akých by naša krajina bola súčasťou reverzného toku.

"Sme pripravení byť aj hosťami akejsi konferencie alebo stretnutia, na ktorom by sa veci mohli dotiahnuť ďalej," konštatoval premiér. V mene Slovenska požaduje záruky. "My chceme tiež nejaké garancie, predsa nebudeme posielať niekomu plyn zadarmo, chceme vedieť, kto to zaplatí, či sa akékoľvek investície Eustreamu oplatia, lebo je to komerčná spoločnosť," doplnil.

List od Putina

Premiér tiež priznal, že obdržal list od ruského prezidenta Vladimira Putina. "Predmetom listu bola energetická bezpečnosť v rámci Európy," ozrejmil obsah.

Rusko nás môže podľa premiéra úplne odstrihnúť od dodávok plynu. "Slovensko je odkázané na dovoz plynu z Ruska. Prerušenie dodávok teda nie je fikciou, ale reálnym rizikom," doplnil.

Ukrajina totiž neplatí svoje účty za ruský plyn a dlhuje viac ako dve miliardy dolárov. "Ukrajina prestala plniť svoje zásobníky, čo ohrozuje dodávanie plynu do západnej Európy. Môže sa stať, že z technických dôvodov nebude dodávaný plyn na Slovensko a ďalej na západ," poznamenal premiér.

Máme zdroje zo západu

Ak by sa naozaj plynový kohútik z Ruska zavrel, Slováci sa ešte stále môžu spoľahnúť na zdroje zo západu. "Ak by bol dostatok plynu na území západnej Európy, Slovensko má technické možnosti na rezervný tok plynu, aby boli celé potreby Slovenska zabezpečené," uzavrel premiér. Avšak prerušenie dodávok plynu z Ukrajiny by znamenalo obrovské škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy