Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plynová kríza bude mať na ekonomiku SR dopad v rozpätí 1-1,5 %HDP
Zdielať na
Ekonomika

Plynová kríza bude mať na ekonomiku SR dopad v rozpätí 1-1,5 %HDP

Zdroj: SITA

Rast slovenskej ekonomiky by mal podľa týchto prognóz v tomto roku klesnúť z minuloročných 7,1 % na 2,7 %

Uviedol to dnes v Bruseli na zasadnutí Rady Európskej únie (EÚ) pre ekonomické a menové otázky (ECOFIN) slovenský minister financií Ján Počiatek.

Európska komisia (EK) zverejnila v pondelok predbežné ekonomické odhady pre krajiny EÚ. Rast slovenskej ekonomiky by mal podľa týchto prognóz v tomto roku klesnúť z minuloročných 7,1 % na 2,7 %. Minister Počiatek si nemyslí, že by sa od tohto údaju malo odčítať uvedených 1 - 1,5 %, ale chce si počkať na vlastné odhady, ktoré ministerstvo financií zverejní vo februári.

Najnovšie prognózy EK sú podľa slovenského ministra veľmi chmúrne, pričom sa predpokladá, že hospodárska kríza bude pretrvávať oveľa dlhšie, než sa očakávalo, čím sa prehlbujú dopady na reálne ekonomiky, zvyšuje sa nezamestnanosť a vedie to k hlbokej recesii. 

"V každom prípade je ten odkaz veľmi jasný. Celá Európa smeruje k recesii a bude to znamenať množstvo následných komplikácií. Na Slovensku musíme ešte pripočítať dopad tej plynovej krízy, ktorá nám v žiadnom prípade nepomohla, práve naopak," konštatoval Počiatek, ktorý sa nechcel vyjadriť k tomu, ako ministerstvo financií upraví svoje odhady. Potvrdil však, že to bude smerom nadol a pravdepodobne radikálne.

Minister sa rovnako odmietol vyjadriť k možnosti, že by do recesie skĺzlo aj Slovensko, argumentujúc, že ide o otázku pre "krištáľovú guľu".

"Všetko závisí od toho, do akej hlbokej recesie sa prepadne zvyšok našich obchodných partnerov. Sme enormne závislí od exportu, plus navyše, hlavný sektor, ktorý ťahal rast Slovenska v minulosti, bol automobilový priemysel, ktorý je dnes v hlbokej recesii celosvetovo. Tie čísla sú alarmujúce a dnes sa prejavuje ten obrovský hendikep Slovenska, že je závislé na jednom veľkom sektore, ktorý patrí medzi najviac postihnuté," objasnil minister.



Zdielať na

Najčítanejšie správy