Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Počet obetí po útokoch v Ankare má byť až 128, turecká polícia zatkla 14 členov IS
Zdielať na

Počet obetí po útokoch v Ankare má byť až 128, turecká polícia zatkla 14 členov IS

ANKARA / Turecká vláda vymenovala dvoch hlavných civilných inšpektorov a dvoch hlavných policajných inšpektorov, ktorí budú viesť vyšetrovanie sobotňajších bombových útokov v hlavnom meste Ankara, kde podľa údajov vlády zahynulo najmenej 95 ľudí.

Dvojitý sobotňajší bombový útok v tureckom hlavnom meste Ankara usmrtil až 128 ľudí. Tvrdí to zas opozičná prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP). Dodala, že už identifikovala všetky telá okrem ôsmich.

Vo vyhlásení vládneho krízového koordinačného centra sa uvádza, že v nemocniciach sa ešte stále lieči 160 ľudí, zranených pri sobotňajších útokoch na zhromaždení za mier, a 65 z nich je vo vážnom stave.

Vyhlásenie takisto obsahuje informáciu, že po explóziách vyhľadalo lekárske ošetrenie celkovo 508 ľudí. Išlo o najkrvavejší útok v Turecku za posledné roky, uviedla tlačová agentúra AP.

Zatýkanie islamistov

Turecká tlačová agentúra Dogan uviedla, že polícia v nedeľu zatkla 14 podozrivých členov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v meste Konya v strednej časti Turecka. V skupine sa nachádzala aj žena.

Polícia podnikla súbežné razie vo viacerých domoch a zatknutých odviedla do väzby. Nie je však zatiaľ jasné, či zatýkanie súvisí so sobotňajšími dvojitými výbuchmi v Ankare.

Premiér Ahmet Davutoglu uviedol, že útoky mali "výrazné znaky", že išlo o samovražedné bombové atentáty. Podľa neho za ne môžu byť zodpovední krajne ľavicoví militanti, kurdskí povstalci alebo IS.

Štátny smútok

Turecko v nedeľu začalo trojdňový štátny smútok po dvojici sobotňajších bombových útokov v Ankare. Minister zdravotníctva Mehmet Müezzinoglu ešte v sobotu na mimoriadnej tlačovej konferencii uviedol, že útok si vyžiadal najmenej 86 mŕtvych a 186 zranených, z ktorých sa 28 nachádzalo na jednotke intenzívnej starostlivosti. Na mieste podľa neho zahynulo 62 ľudí a ďalších 24 podľahlo zraneniam po prevoze do nemocnice.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v sobotu oznámil trojdňový štátny smútok s tým, že útok pravdepodobne spáchala dvojica samovražedných atentátnikov, o čom hovorili aj svedkovia citovaní médiami. Podľa Davutogla mohli za dvoma výbuchmi stáť extrémisti z Islamského štátu, kurdskí alebo krajne ľavicoví militanti.

Protesty

Predstaviteľ HDP i protestujúci, ktorí sa neskôr zišli v Istanbule, však zo zodpovednosti obvinili turecké vedenie. Strana HDP sa domnieva, že terčom bola práve ona.

Stovky demonštrantov skandujúcich protivládne heslá vyšli v sobotu popoludní do ulíc Istanbulu. Pri proteste obviňovali kabinet premiéra Ahmeta Davutoglua, že je zodpovedný za sobotné bombové útoky v Ankare, pri ktorých zahynulo najmenej 86 ľudí. Cieľom demonštrantov v Istanbule bolo pochodovať k Taksimskému námestiu v centre mesta, uviedla agentúra Reuters.

Krvavé zábery

Turecká vláda v súvislosti s útokom nariadila miestnym médiám, že nesmú používať snímky okamihu výbuchu, hroznej či krvavé zábery alebo "snímky, ktoré vyvolávajú pocit paniky". Podobné zákazy sú v Turecku po útokoch bežné. Mnoho ľudí z Ankary tesne po explóziách takisto hlásilo, že sa nemôžu dostať na Twitter ani na ďalšie stránky sociálnych médií. Nebolo však jasné, či prístup zablokovali úrady, uviedla agentúra AP.

Výbuchy zazneli neďaleko hlavnej železničnej stanice v Ankare v čase, keď sa tu zišlo značné množstvo ľudí na pochod zorganizovaný ľavicovými skupinami. Demonštranti chceli požadovať koniec násilia medzi ozbrojencami kurdskej separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a tureckou vládou.

Teroristický čin

Na televíznych záberoch z miesta útokov boli vidieť tela pokrytá krvou medzi transparentami. Vláda výbuchy označila za "teroristický čin" a hnevlivo odmietla náznaky, že vina leží na jej strane. Podľa premiéra Ahmeta Davutoglua existujú jasné dôkazy, ktoré naznačujú, že útok spáchali dvaja samovražední atentátnici. Za útokom vraj mohli stať islamisti, kurdskí separatisti či iní ľavicoví radikáli.

Očití svedkovia citovaní BBC uviedli, že sa hnev davu po výbuchoch obrátil proti polícii. Jeden z účastníkov protestu povedal, že polícia použila slzný plyn, hneď bomby vybuchli, a "nechcela nechať prejsť sanitky".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy