Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V podniku na výrobu munície explodoval strelný prach, výbuch má jednu obeť
Zdielať na

V podniku na výrobu munície explodoval strelný prach, výbuch má jednu obeť

VLAŠIM / V podniku výrobcu munície Sellier&Bellot v českom Valšime v pondelok explodoval strelný prach. Na mieste je najmenej jeden mŕtvy človek, obetí ale môže byť viac, uviedol hovorca stredočeských hasičov Ladislav Holomčík. Hovorkyňa benešovskej polície Eva Stulíková zatiaľ obete na životoch nepotvrdila. Podľa neoficiálnych informácii sa hovorí o troch nezvestných ľuďoch.

Udalosť nahlásili krátko po poludní. "Išlo o výbuch strelného prachu. Nedošlo k následnému požiaru," uviedol Holomčík.

Z výroby do medziskladu

Hovorca banského úradu Bohuslav Machek povedal, že explózia nastala, keď jeden zo zamestnancov firmy v plastovom pohári prenášal výbušninu z miesta výroby do medziskladu. Výbušninou bol trinitroresorciát, čo je poloprodukt, ktorý slúži na ďalšie spracovanie strelného prachu, dodal hovorca banského úradu.

Vchod do areálu strážia dvaja strážnici a okolo sa zhromaždili davy miestnych ľudí. "Boli to hneď za sebou dve idúce kovové rany," povedala mladá žena s dieťaťom v kočiari, ktorá bola v čase výbuchu neďaleko podniku.

Hasiči, vrtuľníky i záchranári

Na mieste bolo tiež niekoľko jednotiek hasičov, dva vrtuľníky a záchranári. Ďalšie informácie o počte zranených alebo mŕtvych zatiaľ neuviedli. Poobede vošlo do areálu záchranárske auto i terénne vozidlo polície.

Sellier&Bellotje jedným z najvýznamnejších výrobcov malorážnej munície, ktorú vyrába už od roku 1825. Od roku 2009 je majiteľom továrne brazílska spoločnosť CBC - Companhia Brasileira de Cartuchos S.A. Každý deň opustí továrne Sellier&Bellotdva milióny nábojov. Dve tretiny produkcie končí na civilnom trhu, teda na strelniciach a u zberateľov, zvyšok munície odoberajú ozbrojené zložky. Firma má 1 400 zamestnancov.

Výrazne exportná firma dodáva tovar do 80 krajín. Štyridsať percent produkcie predá v Európe, 30 percent v severnej Amerike, zvyšok na ostatných svetových trhoch, napríklad v Afrike.

V podniku na výrobu munície explodoval strelný prach, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy