Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Turecko zostrelilo pri Sýrii bezpilotné lietadlo, podľa USA patrilo Rusom
Zdielať na

Turecko zostrelilo pri Sýrii bezpilotné lietadlo, podľa USA patrilo Rusom

ANKARA / Turecké bojové lietadlá zostrelili neidentifikované bezpilotné lietadlo. Stroj prenikol do vzdušného priestoru krajiny smerom od hraníc so Sýriou. Američania tvrdia, že patrilo Rusom. Tí to popierajú.

Informáciu o zostrelení lietadla tureckými vzdušnými silami zverejnila agentúra Reuters. Išlo diaľkovo riadený stroj bez posádky.

Varovné výstrely

Turecko oficiálne oznámilo, že postupovalo podľa štandardov Severoatlantickej aliancie (NATO). Armádne stíhačky zničili stroj až po vypálení troch varovných výstrelov.

Televízna stanica CNN-Türk informovala, že lietadlo zostrelili pri meste Kilis. Zatiaľ nie je jasné, komu stroj patrí. S vysokou pravdepodobnosťou to podľa britskej BBC dron.

Tie vlastní, a na vojenské účely aj využíva, napríklad Sýria. Sú však aj vo výzbroji americkej či ruskej armády, ktoré drony podľa analytikov nasadzujú aj pri akciách proti Islamskému štátu. A to najmä na prieskum terénu a zisťovanie informácií o protivníkovi.

Rusko vs. USA

Turecko a jeho partneri v NATO sa v uplynulých dňoch sťažovali na narušenie vzdušného priestoru krajiny ruskými bojovými stíhačkami. Tie operujú v Sýrii a podporujú režim prezidenta Asada.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z Pentagonu napísala, že zostrelený dron patril Rusom. Moskva to však podľa agentúry RIA Novosti poprela. "Všetky stíhačky a bombardéry operujúce v Sýrii sa bezpečne vrátili zo svojich misií a drony operujú podľa plánu," vyhlásilo ministerstvo obrany.

Rusko a USA sa snažia dohodnúť na pravidlách pre sýrske nebo. Obe krajiny totiž vzdušné akcie proti Islamskému štátu nekoordinujú a hrozia vzájomné kolízie.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy