Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Islamský štát bez Asada neporazíme, tvrdí Robert Fico
Zdielať na

Islamský štát bez Asada neporazíme, tvrdí Robert Fico

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Islamský štát sa podľa premiéra Roberta Fica nedá poraziť bez sýrskeho prezidenta Bašára Asada a v boji proti Islamskému štátu netreba mať ideologické okuliare.

Z informácii, ktoré máme sa "osobne domnievam, že bez Asada nie je možné riešiť vnútropolitickú situáciu v Sýrii a rovnako nie je možné efektívne bojovať proti Islamskému štátu, ktorý dnes predstavuje najväčšiu hrozbu," povedal v dnešnej diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko predseda vlády a líder strany Smer-SD Robert Fico. Uviedol to v hodnotení štvrtkového zasadnutia Európskej rady v Brusel.

Situácia v Sýrii

Summit popri riešení migračnej krízy prediskutoval aj jej príčiny, a to situáciu v Sýrii, vojenskú intervenciu Ruskej federácie v Sýrii a tiež stav v akom sa Sýria nachádza.

"Najrozumnejšie by bolo, keby sa skoordinovali vojenské útoky proti cieľom Islamského štátu na území Sýrie. Dnes sú to Rusi, pred tým to bol niekto iný," konštatoval ďalej v relácii Slovenského rozhlasu - RTVS Sobotné dialógy Robert Fico.

Pokiaľ je podľa Fica zhoda, že musíme útočiť na vojenské ciele Islamského štátu v Sýrii, tak "by som sa nepredbiehal a nikoho by som neobviňoval. Ak vie byť úspešný nálet americký na ciele Islamského štátu - prosím, ak vie byť úspešný ruský nálet, takisto platí to isté. Ja tu nemám žiadne ideologické okuliare". Islamský štát sa nedá zastaviť negociáciami, diplomatickým vyjednávaním, iba silou, domnieva sa premiér.

Praktické riešenia

Robert Fico vyzdvihol, že lídri EÚ, ktorí sa v Bruseli zišli vo štvrtok 15. októbra, sa venovali praktickým riešeniam migračnej krízy. Konkrétne schválili spoločný akčný plán medzi Európskou úniou a Tureckom.

Ide v ňom o pomoc únie Turecku, ktorá má zaistiť zotrvanie utečencov zo Sýrie v Turecku až do upokojenia situácie v Sýrii a ich návratu do vlasti. Na území Turecka sú totiž utečenecké tábory, podobne ako v Jordánsku a v Libanone, kde je niekoľko miliónov utečencov, z nich približne 2 a pol milióna je zo Sýrie.

Európa pomôže Turecku vybudovať potrebnú infraštruktúru pre utečencov, ako sú školy a zdravotnícke zariadenia. Turecko bude na oplátku dôsledne ochraňovať hranice pred nekontrolovateľným prílivom migrantov do EÚ a vytvorí podmienky na ich návrat do vlasti. Aktuálne Európska komisia vyčlenila 500 miliónov eur.

Celková suma od EÚ na pomoc Turecku s riešením migračnej krízy by údajne mohla dosiahnuť tri miliardy eur. Turecko za túto pomoc očakáva zrýchlenie integračného procesu s EÚ a liberalizáciu vízového režimu. Podľa predsedu vlády je to obojstranne výhodná dohoda a malo sa tak postupovať od začiatku.

Ako dodal, Turecko uvádza, že za posledné tri - štyri roky minulo na migrantov viac ako sedem miliárd eur, "je preto legitímne, že Turecko požaduje od Európy, aby Európa participovala" na nákladoch spojených s riešením migračnej krízy.

Pomoc: 21 miliónov

Slovensko na riešenie migračnej krízy vyčlenilo 21 mil eur ako okamžitú pomoc, pripomenul premiér a dodal, že nikto nemôže povedať, že Slovensko nechce byť solidárna krajina, len preto, že máme iný názor na migračné kvóty. Chceme sa tiež podieľať na ochrane vonkajších, schengenských hraníc únie, pomoc ponúkame aj Grécku.

Premiér v diskusii RTVS - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko zopakoval, že SR odmieta povinné dočasné i možné budúce trvalé kvóty na prerozdeľovanie migrantov do jednotlivých štátov EÚ. Jedna vec je ochrana hraníc, druhá, čo urobíme s migrantmi, tvrdí.

"Čas jasne ukáže, že povinné kvóty sú iracionálne", zdôraznil Fico, podľa ktorého je jasné, že migranti na Slovensku nezostanú a odídu preč. Kvóty označil za ideologické a symbolické gestá a pripomenul, že zatiaľ sa iba 19 ľudí sa v rámci povinných kvót podarilo umiestniť do Švédska.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy