Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Modernizácia armády nie je pretek v zbrojení, odkazuje prezident Putin
Zdielať na

Modernizácia armády nie je pretek v zbrojení, odkazuje prezident Putin

MOSKVA / Program rozsiahlej modernizácie ruských ozbrojených síl za bilióny rubľov neznamená zapojenie Ruska do pretekov v zbrojení, ale len napráva zanedbávania armády v rokoch po zániku Sovietskeho zväzu. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin.

"Vytvorenie modernej armády, vybavenej najnovšími zbraňami a vojenskou technikou, zostáva jednou z priorít výstavby ozbrojených síl. A úprimne povedané, vždy to tak bolo," povedal Vladimir Putin na porade o rozvoji vojensko-priemysleného komplexu.

"Neraz som hovoril a chcem to zopakovať ešte raz: nechystáme sa nechať vtiahnuť do nejakých pretekov v zbrojení a už vôbec nie niekoho doháňať a predháňať, ale proste musíme to, čo bolo zanedbané v 90. a nasledujúcich rokoch, kedy ozbrojené sily aj samé zbrojovky neboli dostatočne financované," povedal ruský prezident v narážke na ruské problémy po rozpade Sovietského zväzu.

"Situácia sa teraz zmenila, zdroje na splnenie štátnych zákaziek sa poskytujú v miere naplánovanej v štátnom programe prezbrojenia do roku 2020. Chcem ešte raz povedať, že to nie je nejaká neplánovaná naliehavosť, ale naplánovaná práca a tieto plány vznikli ešte pred desiatimi rokmi," dodal.

Tretia porada

Putin ocenil, že vojaci dostali tento rok o štvrtinu viac nových a modernizovaných typov zbraní než vlani a rastúcu kvalitu výcvikov potvrdzujú aj vojenské cvičenia. "Definitívne nevyhnutné" je ale skoncovať so sklzmi pri plnení štátnych zákaziek, čo sa zatiaľ nedarí.

Už tretia porada s velením ozbrojených síl a vedením zbrojoviek v posledných dňoch podľa agentúry Reuters dokladá, akú veľkú pozornosť ruský vodca venuje modernizácii armády v situácii, kedy sa zhoršili vzťahy so Západom pre ukrajinskú krízu.

Narušenie parity

Putin v utorok vyhlásil, že Spojené štáty a ich spojenci neprestávajú v budovaní globálneho systému protiraketovej obrany, čo Rusko pokladá za "pokus narušiť existujúcu paritu v oblasti raketových a jadrových zbraní a rozkolísať celý systém regionálnej a globálnej stability". Spojené štáty sa vraj nesnažia o ochranu pred iránskou a severokórejskou hrozbou, ale chcú "zneškodniť strategický potenciál iných jadrových štátov", predovšetkým Ruska.

"Budeme pracovať na systémoch protiraketovej obrany, ale v prvej etape, ako sme neraz hovorili, budeme pracovať na útočných zbraniach, schopných prekonávať akékoľvek systémy protiraketovej obrany," upozornil Putin.

Rusi momentálne úradujú aj v Sýrii, bombardujú Islamský štát, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy