Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Moskva dostala od Británie dáta o nehode na Sinaji. Prípad vyšetruje aj FBI
Zdielať na

Moskva dostala od Británie dáta o nehode na Sinaji. Prípad vyšetruje aj FBI

MOSKVA/KÁHIRA / Veľká Británia predala Moskve záznamy týkajúce sa nehody ruského dopravného lietadla nad Sinajským polostrovom, ktorú pred viac ako týždňom neprežil nikto z 224 ľudí na palube. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Povahu dát ale neupresnil. Na mieste katastrofy v Egypte ďalej pracujú ruskí experti, podľa Káhiry tam môžu pracovať, ako dlho bude potrebné. Príčiny pádu stroja oficiálne známe nie sú, najčastejšie sa ale špekuluje o výbuchu nálože.

"Môžeme potvrdiť, že sme z britskej strany obdržali určité dáta," povedal na tlačovej konferenciihovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa agentúry TASS dodal, že nateraz nemá dostatok informácií, aby to mohol ďalej komentovať. Odmietol tiež zdeliť, či záznamy získané z Británie prispeli k rozhodnutiu Moskvy pozastaviť lety do Egypta.

Nepovedal nič

Peskov nechcel hovoriť ani o vývoji vyšetrovania. Na otázku, či v tejto veci nastal nejaký posun, odpovedal, že je o tom predčasné hovoriť, pretože doteraz k výsledkom pátrania nepadli žiadne oficiálne vyhlásenia.

SITA

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina odmietol komentovať aj to, že egyptskí vyšetrovatelia za najviac pravdepodobnú príčinu katastrofy lietadla očividne považujú teroristický útok. "V tejto chvíli nemôžem nič povedať," povedal Peskov.

Pomáha FBI

Na vyšetrovaní nehody sa podieľa niekoľko desiatok expertov nielen z Egypta a Ruska, ale tiež z Nemecka, Francúzska a Írska. Americká televízna stanica CBS News uviedla, že Moskva požiadala o spoluprácu tiež americký Federálny úrad pre vyšetrovanie.

SITA

Nateraz žiadne oficiálen vyhlásenie o príčinách a doteraz nepotvrdené informácie médií zavádzajú k špekuláciám. Najčastejšie sa hovorí o už zmienenom teroristickom útoku. Egyptský premiér zahraničných vecí Samí Šukrí opätovne odmietol hovoriť o akýchkoľvek hypotézach, kým nebude vyšetrovanie uzavreté, uviedla agentúra DPA. Kedy sa tak stane, nie je zatiaľ známe.

Egypťania kontrolujú kamerové záznamy z letiska, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy