Skoro jasno
23°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V egyptských letoviskách je 79 tisíc Rusov, vláda by ich mala previesť
Zdielať na

V egyptských letoviskách je 79 tisíc Rusov, vláda by ich mala previesť

ŠARM AŠ / ŠAJCH - V Egypte sa momentálne nachádza asi 79 tisíc ruských turistov. Sú najmä v letoviskách Šarm aš-Šajch a Hurghada, informoval šéf ruskej agentúry cestovného ruchu Rosturism Oleg Safonov.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok nariadil pozastaviť lety ruských aeroliniek do Egypta, pokiaľ sa nevyšetria príčiny pádu lietadla na Sinaji. Vláda by mala napriek tomu zaistiť prevoz domov tých turistov, ktorí v Egypte uviazli.

"Počet našich občanov v Egypte bol upresnený," citovali ruské médiá Safanova. "Večer 6. novembra tam bolo okolo 79 000 osôb," uviedol šéf Rosturizmu.

Sezóna vrcholí

Alexandr Burtin z najväčšej ruskej cestovnej kancelárie Tez Tour v piatok prehlásil, že v Šarm aš-Šajchu môže byť 30 až 40 tisíc Rusov. "Tamojšia turistická sezóna vrcholí," povedal agentúre TASS.

Ruský Airbus A321 letel minulú sobotu z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, ale zrútil sa nad Sinajským polostrovom. Nešťastie neprežil nikto z 224 ľudí, ktorí boli na palube. USA a Briti majú podozrenie, že pád lietadla mohol zaviniť teroristický útok, konkrétne bomba na palube.

Neodporúčajú cestovať

Dánsko, Nórsko a Fínsko vyzvali svojich občanov, aby sa vyhli cestám do egyptského letoviska, pokiaľ nie sú nutné. Informovala agentúra AP. Podobné varovania zazneli v uplynulých dňoch aj z iných európskych krajín.

Aj Veľká Británia počas týždňa zastavila lety z Egypta. V piatok ich obnovila. V krajine uviazlo približne 20 000 Britov, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy