Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Britská vláda: naše lietadlo sa muselo vyhnúť egyptskej rakete
Zdielať na

Britská vláda: naše lietadlo sa muselo vyhnúť egyptskej rakete

ŠARM AŠ / ŠAJCH - Lietadlo britskej spoločnosti Thomas Airway so 189 cestujúcimi na palube sa v auguste pri prílete do egyptského letoviska Šarm aš-Šajch muselo vyhnúť rakete. Uviedla to podľa denníka The Guardian britská vláda.

Britská vláda sa ale nedomnieva, že išlo o pokus o zostrelenie lietadla, prítomnosť rakety pripisuje mánevrom egyptskej armády. Minulý týždeň sa zrútilo ruské lietadlo, ktoré letelo z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Špekuluje sa, že ruské lietadlo sa mohlo stať terčom teroristického útoku.

Cestujúci o tom nevedeli

Posádka lietadla aeroliniek Thomson letiaceho z Londýna, zbadala raketu v okamihu, keď sa blížila k letisku v Šarm aš-Šajchu. Urobila vyhýbací manéver a lietadlo nakoniec bezpečne pristálo. Cestujúci sa o incidente nedozvedeli, píše The Guardian.

Incident sa odohral 23. augusta, raketa sa vraj k lietadlu priblížila na 300 metrov. "Ohlásený incident sme vtedy prešetrili a dospeli sme k záveru, že nešlo o cielený útok a že incident zrejme súvisel s bežným cvičením egyptskej armády v tejto oblasti," uviedla podľa britského denníka Daily Mirror britská vláda.

Zomrelo 224 ľudí

Minulú sobotu sa na Sinajskom polostrove zrútilo lietadlo ruskej spoločnosti MetroJet letiacej z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Nešťastie neprežil nikto z 224 ľudí, ktorí boli na palube.

Američania a Briti majú podozrenie, že skazu stroja mohol zaviniť teroristický útok. K útoku na lietadlo sa prihlásila odnož Islamského štátu zo Sinajského polostrova.

Británia v piatok povolila svojim občanom z Egypta.  Uviazlo ich tam približne 20 tisíc, pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy