Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Neoficiálna verzia USA: Ruské lietadlo zničila bomba Islamského štátu
Zdielať na

Neoficiálna verzia USA: Ruské lietadlo zničila bomba Islamského štátu

WASHINGTON / Sobotný pád ruského dopravného lietadla v Egypte spôsobila podľa amerických tajných služieb bomba, ktorú do stroja umiestnili radikáli z organizácie Islamský štát alebo niektorá z blízkych skupín organizácií. Uviedla to televízia CNN, ktorá sa odvoláva na nemenovaných amerických činiteľov.

Zdroj CNN ale upozornil, že jeho informácia nie je oficiálnym stanoviskom amerických spravodajských služieb. "Rozhodne ale panuje presvedčenie, že išlo o výbušninu umiestnenú v batožinovom priestore alebo inde v lietadle," citovala amerického činiteľa televízia.

Nemali overené informácie

Jeho závery sa údajne opierajú o spravodajské poznatky získané pred sobotnou katastrofou na Sinajskom polostrove, ale aj po nej. USA vraj nemali pred pádom lietadla spoľahlivé ani overené informácie o konkrétnej hrozbe. Pred incidentom ale "dochádzalo na Sinaji k aktivite, ktorá vyvolala našu pozornosť," uviedol zdroj CNN.

Vnútorná komunikácia teroristov

Iný predstaviteľ amerických úradov televízii povedal, že spravodajské informácie týkajúce sa Islamského štátu sú čiastočne založené na sledovaní vnútornej komunikácie teroristov. Tieto informácie sú odlišné od tých, ktoré teroristická organizácia verejne prezentuje v správach o zodpovednosti za útoky.

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond považuje za "veľmi pravdepodobné", že na ruské lietadlo spáchala atentát odnož radikálnej skupiny Islamský štát.

Kritika Británie

Námestník riaditeľa letiska v Šarm aš-Šajchu, odkiaľ havarované ruské lietadlo minulú sobotu štartovalo, v tejto súvislosti skritizoval postup britskej vlády, ktorá pozastavila lety medzi Britániou a Sinajským polostrovom pre obavy, že mohlo ísť o bombový útok. Podľa Háního Ramsaja je na takéto kroky "priskoro" a mohli by poškodiť egyptský turistický sektor, ktorý je pre túto krajinu životne dôležitý.

Americká ambasáda v Káhire vydala pre svojich zamestnancov varovanie, aby necestovali na Sinajský polostrov. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy