Polojasno
22°
Bratislava
Pád lietadla spôsobil výbuch motora, píše ruská štátna agentúra
Zdielať na

Pád lietadla spôsobil výbuch motora, píše ruská štátna agentúra

MOSKVA / Katastrofu ruského dopravného lietadla na Sinajským polostrovom spôsobil výbuch jedného z motorov. Informovala o tom ruská agentúra TASS s odvolaním na správy egyptských vyšetrovateľov, publikovaní v miestnej tlači. Explóziu údajne potvrdili záznamy z čiernych skriniek. Čo výbuch spôsobilo, bude predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Doterajšie poznatky podľa TASS naznačujú, že by havária mohla byť výsledkom teroristického útoku.

Mohutný výbuch

Experti ale najskôr musia podrobne prehľadať miesto pádu a analyzovať telá obetí, predmety a fragmetny, ktoré dopadli na zem. Musia zistiť, či nesú stopy výbušniny alebo či explózia bola dôsledkom technického zlyhania.

Rozbor technických parametrov letu podľa ruskej agentúry svedčí o tom, že lietadlo padalo veľmi rýchlo.

"Analýza dát potvrdzuje mohutný výbuch, okamžitý výpadok všetkých motorov, vzplanutie časti trupu a rozpad lietadla ešte vo vzduchu,"
cituje TASS informácie egyptských vyšetrovateľov.

Problém pri analýze

Nemecký spolkový úrad pre vyšetrovanie leteckých nešťastí, ktorý sa na zisťovaní príčin tragédie podieľa, oznámil problémy pri analýze hlasových záznamov v čiernych skrinkách. Zatiaľčo záznamy dát sú v poriadku, skrinka s hlasovou komunikáciou je podľa Nemcov poškodená a dešifrovať jej obsah sa zatiaľ nedarí.

Podľa hovorcu ruských vyšetrovateľov Vladimíra Markina boli na mieste pádu lietadla nájdené dokumenty a predmety, ktoré "majú význam pre vyšetrovanie okolností nehody." ozunámila agentúra Interfax. Bližšie podrobnosti Markin agentúre neuviedol.

Bezprostredne po katastrofe oznámila egyptská vetva radikálnej organizácie Islamský štát, že lietadlo zostelila. Ničím to ale nepodložila a experti pochybujú o technických možnostiach radikálov zostreliť lietadlo, ktoré letí vo veľkej výške. IS v stredu na Twitteri oznámil, že nemá potrebu poskytovať akékoľvek dôkazy. Zverejní ich, keď bude chcieť.

Identifikovali 33 obetí

Príbuzní zatiaľ identifikovali tridsaťtri obetí leteckého nešťastia, pri ktorom v sobotu zahynulo nad Sinajským polostrovom 224 ľudí, oznámili ruské úrady. Rusko na 40 kilometrov štvorcových rozšírilo aj zónu, v ktorej sa pátra po pozostatkoch tiel a zbytkoch lietadla.

Petrohradský vicegubernátor Igor Albin uviedol, že rodiny zatiaľ identifikovali 33 mŕtvych a jedno telo už odovzdali rodine. Do Ruska zatiaľ prepravili viac ako 140 mŕtvych.

Rozšírili oblasť pátrania

Rusi chcú v pátraní pokračovať, kým nenájdu všetky obete. Minister pre mimoriadne situácie Vladimír Puškov oznámil, že pátranie rozširujú na zónu 40 kilometrov štvorcových.

Trosky lietadla sú rozosiate po veľkej ploche vo vzdialenosti približne 100 klilometrov od Aríša. To je administratívnym strediskom Severného Sinaja. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí odmietol možnosť, že lietadlo zostrelili teroristické skupiny, ktoré v tejto oblasti pôsobia. Správy, že teroristi lietadlo zostrelili raketou, označil za "nepodložené a predčasné".

Útok na policajný klub

Situácia na severe Sinaja je trvalo nebezpečná. V stredu v Aríši pri bombovom útoku zahynulo šesť ľudí a desať osôb sa zranilo. K útoku, ktorého terčom bol policajný klub sa prihlásila miestna odnož radikálnej skupiny Islamský štát a útok podľa nej spáchal samovražedný atentátnik. Podľa egyptských médií útočník odpálil automobil s náložami vo vchode do klubu.

Americká ambasáda v Káhire vydala pre svojich zamestnancov varovanie, aby necestovali na Sinajský polostrov. Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy