Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Rusku pristálo lietadlo so 144 obeťami pádu civilného lietadla
Zdielať na

V Rusku pristálo lietadlo so 144 obeťami pádu civilného lietadla

PETROHRAD / V Petrohrade dnes skoro ráno pristálo lietadlo s prvými 144 telami obetí nehody ruského civilného lietadla, ktoré sa v sobotu zrútilo na egyptskom Sinajskom polostrove. Informovala o tom agentúra AFP.

Do Ruska boli prevezené objavené telá. Tie zostávajúce sa stále snažia nájsť záchranári. Egyptské úrady v nedeľu večer uviedli, že v troskách stroja boli pozostatky 162 obetí.

V Petrohrade sa zišli príbuzní zomrelých, od ktorých chcú úrady získať vzorky DNA kvôli identifikácii obetí. Tá sa začala v pondelok. Podľa agentúry DPA priviezlo špeciálne vozidlo pozostatky z letiska do laboratória forenznej genetiky. Na koordináciu prác sa tam podieľa aj petrohradský vicegubernátor Igor Albin. Po identifikácii majú byť telá odovzdané pozostalým.

Krízový štáb

Na petrohradskom letisku Pulkovo zriadilo ministerstvo pre mimoriadne situácie krízový štáb. Zhruba stovka príbuzných obetí je podľa agentúry DPA v starostlivosti psychológov a lekárov.

Charterovým spojom s výnimkou asi štyroch Ukrajincov cestovali z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu výhradne Rusi. Príčina havárie Airbusu A321 ruskej spoločnosti Kogalymavia nie je známa. Špekuluje sa o technickej poruche, vylúčený ale nie je vraj ani teroristický útok.

Analýza záznamov

Viac by malo byť známe po analýze oboch nájdených letových záznamníkov. Na mieste nešťastia pôsobia okrem egyptských vyšetrovateľov aj tímy z Ruska a Francúzska.

Krátko po štarte vo výške cez 9 144 metrov začal stroj náhle prudko klesať a potom letoví dispečeri s lietadlom stratili spojenie.

K pádu stroja sa už v sobotu prihlásilo teroristické hnutia Islamský štát.

Bombový útok

Podľa expertov teroristi v oblasti nemajú k dispozícii zbrane, ktorými by lietadlo v takej výške mohli zostreliť. Vyšetrovatelia však nevylučujú možnosť bombového útoku.

Na hlavnom petrohradskom námestí v nedeľu večer uctili obete tisícky ľudí. Pred Zimným palácom sa k nebu vznieslo 224 bielych balónikov. Mnohí ľudia pokladali kvety a zapaľovali sviečky.

Na petrohradskom letisku nešťastie pripomínalo more červených karafiátov a plyšových medvedíkov. Medzi obeťami bolo 17 detí vrátane desaťmesačného batoľaťa.

Pozrite sa, ako to vyzerá na mieste tragédie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy