Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Briti zastavili po správe o výbuchu odlety z letiska v Šarm as-Šajch
Zdielať na

Briti zastavili po správe o výbuchu odlety z letiska v Šarm as-Šajch

LONDÝN / Veľká Británia zastavila všetky odlety z egyptského letoviska Šarm as-Šajch. A to potom, ako sa objavili informácie, podľa ktorých mohlo lietadlo spoločnosti Metrojet spadnúť po explózii bomby na palube. Vyšetrovatelia preverujú minulosť všetkých pasažierov, ktorí v sobotu nastúpili do lietadla z Egypta do Petrohradu.

Britské odlety z letiska budú meškať, do krajiny smerujú vyšetrovatelia z Londýna, informoval úrad premiéra.

Briti pripúšťajú bombu

"Existujú podozrenia, že lietadlo sa mohlo zrútiť vinou výbušného zariadenia," cituje z vyhlásenia Davida Camerona agentúra AP.

Explóziu údajne potvrdili záznamy z čiernych skriniek. Doterajšie poznatky podľa ruskej štátnej agentúry TASS naznačujú, že by havária mohla byť výsledkom teroristického útoku.

Egyptské ministerstvo dopravy potvrdilo, že rozlúštilo údaje z palubných zapisovačov. Ďalšie podrobnosti však neuviedlo. 

Možnosť číslo 2

Okrem explózie bomby na palube je stále v hre aj výbuch po chybnej údržbe. Havarovaný Airbus lietal už dve desaťročia. Z jeho záznamov vyplýva, že v minulosti mal poškodený chvost, ktorý je jedným z najviac namáhaných komponentov lietadla.

Bývalý riaditeľ Federálnej leteckej agentúry USA, ktorá vyšetruje letecké tragédie po celom svete pripúšťa, že aj chyba pri oprave mohla spôsobiť nehodu.
 
"Poznáme z minulosti prípady, kedy sa stroj porušil na miestach, kde bol dávnejšie opravovaný," povedal Michael Goldfarb.

Experti poukazujú na kovové úlomky v telách obetí, ktoré mohol spôsobiť jedine výbuch vo vzduchu. "Veľmi sa zaujímame o vyšetrovanie tohto tragického incidentu," vyhlásil aj hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Viac v reportáži Jany Bothovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy