Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Medzi uviaznutými v Šarm Aš-Šajchu v Egypte sú aj Slováci
Zdielať na

Medzi uviaznutými v Šarm Aš-Šajchu v Egypte sú aj Slováci

ŠARM AŠ / ŠAJCH - Egypt sprísnil bezpečnostné opatrenia na letisku v letovisku Šarm aš-Šajch, minister pre civilné letectvo Husám Kamál však vyhlásil, že egyptské letiská sú bezpečné a zodpovedajú normám. Britskí turisti, ktorí kvôli opatreniam svojej vlády prijatým po sobotňajšom zrútení ruského lietadla nad Sinajom uviazli v Šarm aš-Šajchu, tvrdia, že pred nehodou na tamojšom letisku panovali laxné pravidlá.

Británia sa prikláňa k tomu, že na lietadlo spáchala atentát skupina Islamský štát zo Sinajského polostrova. Egypt a Rusko to považujú za predčasný záver a špekuláciu, pretože vyšetrovanie ešte neskončilo.

Británia a Írsko zastavili prevádzku lietadiel do Šarm aš-Šajchu a Londýn tam poslal bezpečnostných expertov, aby preskúmali pomery na letisku.

Zrušené všetky lety

Vo štvrtok tam boli podľa agentúry Reuters badateľné nové opatrenia. Terminály strážili vojaci a policajti a nedovoľovali vodičom ani pracovníkom cestovných kancelárií postávať blízkosti pri čakaní na turistov.

Británia zrušila všetkých 19 letov, ktoré mali vo štvrtok do letoviska a z neho prepraviť britských turistov. Do Šarm aš-Šajchu ale naďalej lietajú spoločnosti iných štátov. Z Ruska vo štvrtok podľa Kamala priletí 23 strojov, z Ukrajiny osem, z Talianska tri a zo Saudskej Arábie dva. Okrem toho sa očakáva 22 príletov z domácich destinácií.

Nikto nič nepovedal

V Šarm aš-Šajchu je podľa Londýna 20 000 Britov. Patrí k nim Sarah Cotterill, ktorá sa mala v stredu vrátiť do Gatwicku so spoločnosťou easyJet, ktorá ale svoje lety na pokyn vlády zastavila. "Stáli sme v rade pred nástupom do lietadla, keď prišla správa, že všetky lietadlá zostanú na zemi. Po troch hodinách strávených na letisku nás odviezli autobusom späť do hotela a tam stále sme. Na letisku sme nemali skoro žiadne informácie, hovorilo s nami len niekoľko členov egyptského personálu, ale nevedeli skoro nič. Až keď sme odchádzali, objavili sa ľudia z ambasády a išli s nami do hotela," povedala Cotterill pre stanicu BBC.

Ráno potom už s turistami nikto nehovoril. "Všetko, čo vieme, sme si našli na internete a dozvedeli sa od dopravcu," povedala. Netuší, kedy bude môcť odletieť, a jediné, čo zistila zo stránok easyJetu, je, že vo štvrtok žiadne lietadlo tejto spoločnosti do Británie nepoletí.

Na otázku, či sa bude báť letieť, odpovedala: "Je to samozrejme znepokojujúce, ale myslím si, že pri všetkých opatreniach, ktoré teraz chystajú, to bude najbezpečnejšie lietadlo vo vzduchu. Budú kontrolovať naozaj všetko. Predtým som si robila starosti, ale myslím , že teraz budú brať bezpečnostné opatrenia vážne."

Všeobecné informácie

Adam zo Sheffieldu je v hoteli Radisson Blu s bratom a domov sa mali vracať v piatok. Teraz nemajú "najmenšiu predstavu" o tom, čo sa bude diať, pretože od spoločnosti Monarch, s ktorou mali letieť, majú len všeobecné informácie.

"Trochu tápame. Nejaká informácie, aspoň čiastočná, by bola dobrá," povedal Adam. V porovnaní s vlaňajším pobytom v Egypte vraj pocítil tentoraz "trochu väčšie napätie".

"Snažím sa nepripúšťať si to," vyhlásil britský turista. Jared Ashworth na Twitteri napísal, že je v Šarm aš-Šajchu druhý deň a pri pohľade na správy netuší, ako dlho tam pobudne a či sa vráti domov.

Vojenské lietadlá

Amy Watson, ktorá tiež v Šarm aš-Šajchu uviazla, povedala rozhlasovej stanici LBC, že zrušenie letov vyvoláva medzi turistami strach a paniku. Stojí vraj ale za rozhodnutím vlády a Egypťania s Britmi dobre zaobchádzajú.

Minister zahraničia Philip Hammond povedal v televízii Sky News, že operátori pošlú zo Šarm aš-Šajchu späť do Británie prázdne lietadlá. K preprave odborníkov na bezpečnosť letovej dopravy budú použité vojenské lietadlá, ktoré ale nemožno využiť na evakuáciu civilistov.   

Britský minister dopravy Patrick McLoughlin vo štvrtok vyjadril nádej, že v piatok sa obnovia spiatočné lety z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Británie.

Slováci v Egypte

Podľa informácií Ministerstva zahraničných vecí sa na území Egypta nachádza 31 Slovákov.

Priamo v Šarm el Šeiku by ich malo byť približne 15. Túto informáciu nám poskytla posledná cestovná kancelária, ktorá tam lieta aj po skončení hlavnej dovolenkovej sezóny. Klienti sú podľa ich slov v poriadku a v prípade akýchkoľvek problémov sú schopní ich okamžite prepraviť domov. Vďaka dohode so spoločnosťou, ktorá má pravidelnú linku Šarm el Šejk - Viedeň.

Pozrite si celú diskusiu moderátorov Dany Strculovej a Adama Zavřela:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy