Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na zázname z Airbusu počuť na 90 percent výbuch, oznámili Egypťania
Zdielať na

Na zázname z Airbusu počuť na 90 percent výbuch, oznámili Egypťania

Zdroj: SITA

ŠARM AŠ / ŠAJCH - vyšetrovatelia pádu ruského lietadla v Egypte sú si "na 90 percent" istí, že zvuk, ktorí počujú v poslednej sekunde záznamu z čiernych skriniek je explózia bomby. O priebehu vyšetrovania informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na jedného z členov vyšetrovacieho tímu.

"Určité náznaky a rovnako doposiaľ urobené analýzy zvuku zachyteného čiernou skrinkou ukazujú, že išlo o bombu," uviedol člen egyptského vyšetrovacieho tímu, ktorý chcel pre citlivosť témy zostať v anonymite.

"Sme si na 90 percent istí, že to bola bomba," dodal.

Šéf vyšetrovateľov zatiaľ oficiálne o výbušnine nehovoril. V sobotu len oznámil, že lietadlo sa podľa všetkého zlomilo vo vzduchu, keď ho riadil autopilot. V poslednej sekunde nahrávky z pilotnej kabíny vyšetrovatelia počuli neupresnený hluk. Podľa neho je ale skoro robiť závery.

Sťahovanie obyvateľov

Británia a Rusko sťahujú svojich obyvateľov z Egypta.

Za posledných 24 hodín sa vrátilo domov viac ako 11 000 ruských turistov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruského vicepremiéra.

Rusko zastavilo lety ďalších turistov do Egypta v piatok v reakcii na zrútenie ruského dopravného lietadla na Sinajskom polostrove a svojich občanov z Egypta odváža.

Len príručná batožina

Cestujúci si z bezpečnostných dôvodov môžu vziať len príručnú batožinu. Ich odbavené batožiny prevážajú zvlášť inými lietadlami.

"Za posledných 24 hodín odletelo z Egypta viac ako 11 tisíc ľudí," povedal novinárom vicepremiér Arkadij Dvorkovič. ďalší ruskí turisti sa vrátia dnes. "Dnešok je najrušnejším dňom," dodal vicepremiér.

Rusko podľa neho rovnako poslalo do Egypta svojich expertov, ktorí majú preveriť tamojšie letisko a zhodnotiť, či je potrebné posilniť bezpečnostné opatrenia.

Protivzdušná obrana Egyptu

Agenútra RIA Novosti citovala šéfa ruskej štátnej zbrojovky Rostec Sergeja Čemezova, podľa ktorého Rusko zvažuje, že Egypťanom poskytne systémy protivzdušnej obrany Buk a Antej-2005.

Rusi v sobotu uviedli, že v Egypte sa nachádza takmer 80 000 ruských turistov, väčšinov v letoviskách Šarm aš-Šajch a Hurghada. Pozastavením ďalších turistických letov do Egypta sa Rusi pripojili k Britom a Írom, ktorí už v stredu zastavili lety do egyptského letoviska Šarm aš-Šajchu.

Odchádzajú aj Briti

Británia dúfa, že všetkých britských turistov, ktorí uviazli v egyptskom letovisku podarí odviesť do desiatich dní. Aj britskí turisti odchádzajú s príručnou batožinou. Odbavené kufre im prepravujú lietadlá zvlášť.

V nedeľu ráno odletelo jedno také lietadlo s tridsiatimi tonami ruských zavazadiel z Hurghady, uviedlo ministerstvo pre mimoriadne situácie. Ruskí vyšetrovatelia pokračujú v práci na mieste nehody spolu so svojimi egyptskými, francúzskymi, nemeckými a írskymi kolegami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy